Preskočiť na hlavný obsah

Tereza Václavková: Jůlinka z veselé záhradky, Jůlinka z jedlé záhradky

S príchodom teplých dní ožila aj naša záhradka a Mimi opäť prejavila záujem o rastlinky, ktoré nám v nej rastú. A tak prišiel čas na Jůlinku a jej záhradku. 


Tereza Václavková vytvorila veľmi pekné náučné knihy o prírode pre najmenšie deti. S citom a nenásilne deti oboznamuje s hmyzom, drobnými zvieratkami a rastlinkami.


Obe knihy má Mimi veľmi rada. Vďaka tomu, že sama mala možnosť zasadiť si semienka a kvetinky do pôdy, všetkému v knihách lepšie rozumie. A navyše, do knihy Jůlinka z jedlé záhradky autorka napísala, že ju venuje všetkým, ktorí dávajú pozor na semienka, dážďovky a ich chodbičky. Na to vždy Mimi povie, že to pre ňu knihu Tereza Václavková napísala a hneď spomína na to ako raz v záhrade jej tato položil na ruku dážďovku, že bola celá od hliny a musela sa ísť umyť :-)


Jůlinka z veselé záhradky je leporelo a preto sa dá čítať s už najmenšími deťmi. Dozvedia sa v nej, že motýle majú najradšej nektár z pichľavých bodliakov, lienky sladkých chrobáčikov, čmeliaky púpavy, sýkorky húseničky, slimáky jahody a ježkovia slimákov.


Jůlinka z jedlé záhradky už nie je leporelo, ale klasická kniha a dá sa čítať s deťmi od dvoch rokov, aj keď na obálke je uvedené od troch. V tejto druhej knihe o Jůlinke a jej záhradke sa deti dozvedia čo-to o liečivých bylinkách, spoznajú rôzne semienka a rastlinky, ktoré z tých semienok vyrastú a tiež ako si vytvoriť vlastnú záhradku.

Tereza Václavková: Jůlinka z veselé záhradky

Vlastní Trigo Books, 2011



Anotácia
Knížka vypráví o přírodě, která nás obklopuje od chvíle, kdy vykročíme z domu. Něžný příběh naznačuje, jak je příroda navzájem propojená a že ji každý může dát s radostí trochu svobody.






Jůlinka z jedlé záhradky

Verzone, 2013


Anotácia
Jůlinka má uprostřed okrasné zahrady úrodnou džungli plnou spokojených brouků, zvířátek a rostlinek legračních názvů. Je to místo plné života, kam sekačka na trávu rozhodně nesmí. Její zvířecí kamarádi jí za odměnu přinesou semínka a Jůlinka zjistí, že zahrada může nabídnout hojnost i jí a tatínkovi s maminkou. 
Tato knížka bude inspirovat dospělé i děti k ohleduplnému zahradničení. Děti se naučí nejen rozeznávat bežné druhy rostlin, ale poodhalí také léčivé kouzlo tradičních bylin i přehlížených plevelů, které rostou snad na každé zahradě. V Jůlinčině zápisníku pak najdou několik nenáročných užitečných receptů na lektvary, které si mohou samy připravit.










A takto vyzerá úroda, ktorú zasiala naša Mimi. Mňam! :-)


Komentáre