Preskočiť na hlavný obsah

Aneta Františka Holasová: Lumír včelaří

Pomaličky, pomaly si plním svoje knižné sny. Lumír včelaří, ktorej autorkou je Aneta Františka Holasová, je nádherne ilustrovaná vzdelávacia kniha pre deti.


Lumír je medveď, ktorý jedného dňa po svojom dedkovi zdedil včely a tak sa rozhodol, že sa o ne postará. Zo začiatku to nebolo jednoduché a chvíľu trvalo, kým sa skamarátili. V knihe vystupuje aj postava babičky, ktorá Lumírovi pomáha.


V knihe Lumír včelaří sa o živote včiel dozvieme naozaj všetko. Aký iný hmyz sa na včelu podobá? Ako sa rodia a žijú včely robotnice, trúdi a včelia matka? Prečo vznikajú roje? Kto sa včelami živí? Aké časti má úľ? Ako vyzerá včelársky oblek? Ako vzniká vosk a propolis? Ako vzniká med? Čo je to medobranie?


Každé ročné obdobie prináša Lumírovi iné povinnosti. Musí včelie úle vyčistiť, včielky nakŕmiť, včelu matku označiť, med zozbierať. Babička z vosku vyrobí sviečky, z propolisu tinktúru a na záver knihy upečie medovníčky.


Kniha je v češtine, no napriek jej vzdelávaciemu charakteru a použitým odborným názvom, jazyk nie je tak veľkou prekážkou ako som sa v prvom momente bála. Väčšina pojmov je podobných v slovenčine aj v češtine a tých pár rozdielnych nie je problém dohľadať na stránkach venovaných včelárstvu.






Lumír včelaří
Text a ilustrácie: Aneta Františka Holasová
Labyrint, 2013

Komentáre

  1. už si ju čítala s malou? zaujala ju? alebo čakáš ešte na vhodnú chvíľu?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zatiaľ som jej ju nedala i keď ju chvíľu videla a čítali sme ju. Veľmi sa jej páči, len neviem, mám pocit, že viac povie dieťatku od 3 rokov a tak som ju zatiaľ odložila do skrýše :-)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára