Preskočiť na hlavný obsah

Jennifer Berne: Calvin nevie lietať

Calvin nevie lietať je kniha, ku ktorej sa naša Mimi pravidelne vracia. Je to stálica našej detskej knižnice a preto nesmie chýbať na tomto blogu.


Calvin je škorec. Narodil sa do veľkej rodiny. Má troch bratov, štyri sestry a šesťdesiatsedemtisíc štyristotridsaťdva bratrancov a sesterníc.  


Calvin bol však už od začiatku iný a zatiaľ čo jeho bratia a sestry objavovali svet, Calvin zistil, že existuje KNIHA. Od tohto okamihu bol čítaním úplne pohltený.


Calvin dokonca neprišiel na hodiny letu. Radšej sedel v knižnici so zobáčikom ponoreným v knihách. Ostatné škorce sa mu posmievali. Prezývali ho škorec-kosoštvorec, bifľoš a knihomoľ.


Až prišiel deň odletu škorcov na juh. Calvin mohol iba stáť a pozerať sa ako jeho rodina vytvorila kŕdeľ na oblohe. Našťastie jeho bratia, sestry, bratranci a sesternice boli hlavičky, pre Calvina sa vrátili, omotali ho povrazmi a takto bezpečne pripútaný s nimi letel na juh. Calvin konečne videl na vlastné oči všetko to, o čom doteraz len čítal.


Jedného dňa však prišiel hurikán. Calvin vďaka knihám vedel, že sa pred ním musia ukryť do jaskyne. Vystrašené škorce ho poslúchli a tak si zachránili životy. Keď búrka skončila, škorce usporiadali oslavu na Calvinovu počesť. Ten bol taký šťastný, že od radosti začal hopkať, tancovať a mávať krídlami. A mával nimi tak silno až nakoniec vzlietol.







Na škorcoch, ktoré majú komické veľké telá s tenkými nohami, vypúlenými očami a strapatými „vlasmi" a nakreslení sú v rôznych srandovných pózach sa s Mimi veľa smejeme. A Calvina má samozrejme Mimi najradšej. Akoby aj nie, keď je rovnako ako on knihomoľ, len v ženskom vydaní.

A ak by ste doma podľahli čaru Calvina tak ako my, Jennifer Berne napísala ešte jednu knihu o strapatom, knihomoľskom škorcovi Calvin, Look Out!





Calvin nevie lietať
Text: Jennifer Berne
Ilustrácie: Keith Bendis
Albatros, 2011



Komentáre

  1. momentálne moja obľúbená :D a dúfam, že aj Lukáškova, už som mu ju čítala si 5x, mne sa páčia najmä obrázky a text, ktorý je zaujímavý a netradičný

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára