Preskočiť na hlavný obsah

Petr Horáček: A New House for Mouse (Nový domek pro myšku )

Kniha A New House for Mouse (v češtine vyšla pod názvom Nový domek pro myšku) je o myške, ktorá jedného dňa pred svojou malou norou zbadá veľké červené jablko. Hneď naň dostane chuť a chce ho dostať do domčeka. Otvor do nory je však príliš malý a jablko cez neho neprejde. Myška sa rozhodne hľadať nový, väčší domček. Lenže krtkova nora je plná kníh, zajkova kapusty a jazvec sa chce pohodlne natiahnuť na svoje vankúše. V ich domčekoch nie je dosť miesta pre myšku a jej jablko.

Ako myška hľadá nový domček, postupne od hladu z jablka odkusuje. Nakoniec sa ocitne pred svojím vlastným domčekom, do ktorého sa zrazu s jablkom zmestí a pokojne zaspí vo vlastnej posteli.

Príbeh je to krátky a jednoduchý, no pre malé dieťa pútavý :-)



Určite sa teraz v duchu pýtate, prečo som si knihu o myške kúpila v angličtine, keď sa dá bez problémov kúpiť v češtine. Bohužiaľ, vo vydavateľstve Portál to trochu domotali a knihu vydali bez výrezov, ktoré príbehu dodávajú veľké čaro. Preto moja voľba padla na originálne vydanie.









Čo myslíte, páči sa táto kniha mojej Mimi? :-) Rozhodne áno! 
V IKEA som kúpila malú plyšovú myšku za pár centov, ktorú cez otvory v knihe Mimi prestrkuje a snaží sa spolu so mnou príbeh rozprávať. Knihu čítame ráno po zobudení, tiež s ňou večer zaspávame. Vôbec mi to nevadí. Na čítanie sa vždy veľmi teším.


Knihu s Mimi čítame vo forme paperback. Takto vyzerá obálka hardbacku :-)



Petr Horáček (1967)


Petr Horáček je úspešný spisovateľ a ilustrátor detských kníh. Pochádza z Prahy, no s rodinou žije v Anglicku, kde už 15 rokov tvorí a vydáva svoje knihy. Na konte má zatiaľ okolo 30 titulov. Za niektoré bol ocenený www.petrhoracek.co.uk/about.htm a jeho knihy boli preložené do viacerých jazykov. Paradoxne, v Čechách nie je Petr Horáček veľmi známy. Zatiaľ mu vo vydavateľstve Portál vyšli len 4 knihy: Nový domek pro myšku, Papuchalk Petr, Husa Líza a Husa Líza a vánoční hvězda.
A ako sa Petr Horáček dostal k ilustrovaniu a písaniu detských kníh? Jedného dňa vďaka svojim deťom objavil knihu Nenásytná húsenička od Erica Carla a natoľko ho okúzlila, že zatúžil podobnú knihu vytvoriť sám.

A na záver jeden citát Petra Horáčka: „Děti nejsou o nic hloupejší než dospělí. Rozdíl medzi nimi a námi je jen zkušenost. Děti poznají, když je kniha špatná. Nejde jim jen o to, jestli je barevná nebo ne. Všímají si taky jiných věci." 


A New House for Mouse
Text a ilustrácie: Petr Horacek
Walker Books, 2006 


Komentáre