Preskočiť na hlavný obsah

Hervé Tullet

Hervé Tulleta máme doma veľmi radi a tak sa nám knihy od neho celkom „nakopili". Máme ich už 8 a ďaľšie sú vo výhľade. Nečítame ich síce denne, no napriek tomu sa nedá povedať, že by na poličke zapadali prachom. Paradoxne „tulletovky" najviac číta s dcérkou manžel, ktorý za celý život prečítal dokopy 3 knihy. A vlastne ma to ani veľmi neprekvapuje. Myslím, že aj o to Hervé Tulletovi ide, aby si lásku ku knihám vytvorili deti, ktoré príliš nečítajú (tým nechcem povedať, že manžel je dieťa...alebo...je?).


Knížka

je v naších končinách asi najznámejšou knihou Hervé Tulleta nakoľko vyšla v češtine vo vydavateľstve Portál v roku 2011. Hlavnú úlohu v knihe majú bodky. Deti pomocou inštrukcií v knihe do bodiek fúkajú, ťukajú, hladkajú ich a tlieskajú, čím na každej stránke rozihrajú svet farieb a fantázie. Knížka má pevné kriedové stránky, ktoré dobre odolávajú detským prstíkom. Mimi túto knihu dostala k druhým narodeninám, v začiatkoch ju až tak neoslovila, no teraz po troch mesiacoch môžem skonštatovať, že si Knížku obľúbila a rada si ju číta.


The game of Finger Worms

bola prvou "tulletovkou", ktorú moje dieťa dostalo (cca v 18. mes.). Princíp knihy je taký, že deti si na prsty nakreslia tváričku a pomocou týchto prstových červíkov si vytvárajú svoj vlastný príbeh tým, že prstíky prestrčia cez otvory na každej strane. Kniha má spolu 7 obrázkov. Mimi má najväčšiu radosť ak mi môže prstových červíkov nakresliť sama, i keď sa na výsledok svojho snaženia vždy pozerá veľmi skepticky.


The game of light

dostala Mimi naraz spolu s The game od Finger Worms a je to u nás najviac čítaná kniha Hervé Tulleta. Kniha má 7 obrázkov a čítať sa dá dvoma spôsobmi: za svetla funguje ako hmatová kniha, za tmy obrázky ožívajú pomocou baterky. 



Mix-up world

alebo aj The game of Tops and Tails. Táto "tulletovka" má stránky rozdelené na polovicu, ich otáčaním dieťa vytvorí vždy nový obrázok. Na pravej strane sú obrázky postáv, zvierat, áut, na ľavej rôzne tvary. Mimi pri čítaní Mix-up world urobila jednu úžasnú vec - otočila knihu dolu hlavou. Tým získala nové kombinácie a teda nové podnety na pozorovanie.


The game of Mix-up Art

má každú stranu rozdelenú na 3 časti a opäť ich kombinovaním vznikajú nové obrázky. Mimi zatiaľ viac zaujala Mix-up world. Pripisujem to veku. Myslím si, že Mix-up Art je skôr pre deti od 3 rokov a preto ju odkladám na neskôr.

Carnival of Colours

je výborná pri učení základných farieb a ich kombinácií, tiež tvarov (štvorec, kruh a trojuholník).
„Kto sú moji rodičia? Modrá, červená alebo žltá?" pýta sa fialový štvorec.
„Tvoj tato je červený a tvoja mama modrá."

The game of let’s go!

Dieťa si zatvorí oči a prstom prechádza po zelenej čiare vinúcej sa celou knihou. Čiara je vystúpená, jemne drsná. Mimi nechcela spolupracovať, tak som si ju vyskúšala na sebe a...bola to zábava! Opäť podľa mňa pre deti od 3 rokov.

Imagine

je obrázková kniha. Kupovala som na Amazone vo výpredaji. Neviem prečo má iný obal ako sa dá nájsť na internete. Možno na tej mojej chýba prebal. Inak je to paperback a má 94 strán. Oficiálne je táto "tulletovka" odporúčaná pre deti od 6-8 rokov a ja sa k tomuto odporúčaniu prikláňam. Myslím, že Imagine zaujme najskôr predškolákov. Kniha okrem obrázkov ľudí, zvierat, áut, jedla, oblečenia, kvetov, miestností v dome obsahuje aj stránky s otvormi (kľúčové dierky, noty, abeceda a čísla - vložením čistého papiera sa dajú využiť ako šablóna). Na konci knihy môže dieťa nakresliť svoju vlastnú imagináciu.



Hervé Tullet (1958) 

je francúzsky výtvarník, ilustrátor a autor množstva detských kníh, ktoré spôsobili revolúciu v prístupe k detskému čitateľovi. Knihy Hervé Tulleta sú interaktívne, hravé, rozvíjajú detskú fantáziu a kreativitu. Za svoju prácu získal množstvo ocenení, jeho knihy sú prekladané do rôznych jazykov na celom svete. Vo Francúzsku je Hervé Tullet známy ako ‘The Prince of pre-school books’ a nepochybne patrí k vedúcim osobnostiam na poli detskej literatúry.


Komentáre

  1. Ktorá z nich by mohla byt vhodná tak od 15mes.?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. The game of Finger worms a The game of light :-) Tie dostala Mimi cca v 18. mes. a aj na dovolenku som ich brala, lebo si ich obľúbila. Doteraz ich má rada a najčastejšie po nich siaha :-)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára