Preskočiť na hlavný obsah

Christie Matheson: Tap The Magic Tree

Tap The Magic Tree od Christie Matheson funguje na podobnom princípe ako Knížka od Hervé Tulleta. Tiež sa v nej trasie, ťuká, fúka, hladká, ale nie s bodkami. Ako už samotný názov knihy našepkáva, tu ide o strom. Strom, ktorý sa mení rovnako ako sa menia ročné obdobia.



Veľmi príjemne ma prekvapil formát knihy 25x25 cm. Ilustrácie tak viac vyniknú. Tap The Magic Tree má pevnú väzbu s papierovým prebalom, čo ma zas prekvapilo trochu nemilo. Keďže je moje dieťa ešte malé, hrozí jeho dotrhanie a tak musel ísť bokom. Škoda, je naozaj pekný a knihu vystihuje oveľa viac ako to, čo je pod ním.



Na začiatku má strom holé konáre, postupne na nich vyrastú lístky, púčiky, kvety, jablká. Na jeseň listy odfúkne vietor, prichádza zima a sneh. Sneh sa roztopí, prilieta vtáčik, aby si postavil hniezdo. Čaká, kým sa vyliahne malé vtáčatko a už opäť začínajú na strome vykúkať prvé lístky...




„Pozri Mimi aké krásne červené jabĺčka rastú na strome. Hmm... tie musia byť chutné, hneď by som si jedno dala, ale ako sa k nim dostať, keď rastú tak vysoko na strome? Musíme so stromom poriadne zatriasť."



„Bum! Bum! Bum! Jabĺčka popadali na zem." Jablká začneme s Mimi papať. „Mňam!" Mimi vypučí svoj pupček a povie: „Plné brucho."








Záver knihy má Mimi najradšej. Kým má zatvorené očká rátam do 10 a zároveň pretočím stránku v knihe.



Čáry-máry-fuk! Mimi otvorí očká a vo vtáčom hniezde zrazu vidí vtáčika a nie vajce.

A všetko začína odznova...

Keď vás prestane baviť knihu triasť, ťukať, fúkať a hladkať, môžete si ju s deťmi prezerať len tak, rozprávať sa o tom ako strom vyzerá na jar, v lete, na jeseň a v zime. S Mimi si pochutnávame na šťavnatých jablkách, staviame snehuliaka, pozorujeme včielky ako robia med...




Tap The Magic Tree
Text a ilustrácie: Christie Matheson
Greenwillow books, 2013


Christie Matheson píše, maľuje a žije v San Franciscu a Novom Anglicku. Je autorka mnohých kníh pre dospelých, Tap The Magic Tree je jej prvá kniha pre deti. Okrem nej napísala pre deti ešte Touch the Brightest Star, ktorá funguje na podobnom príncípe, ale tentokrát je témou noc a spinkanie.



Anotácia

What happens while you're sleeping? With lush, beautiful watercolors and cut-paper collage, Christie Matheson reveals the magic of the nighttime sky, using the same kinds of toddler-perfect interactive elements as her acclaimed Tap the Magic Tree. Wave good-bye to the sun, gently press the firefly, make a wish on a star, rub the owls on their heads, and ...shhhh. No two readings of this book will be the same. That along with the gentle, soothing rhythm, makes Touch the Brightest Star a bedtime winner—no matter how many times you and your child read it.


Komentáre