Preskočiť na hlavný obsah

Isabelle Gibert: Lila a...

Ďaľšie obľúbené knižky našej Mimi:


Autorkou a ilustrátorkou je Isabelle Gibert. Ide o dve knihy o lienke Lile: Lila a rybka s podtitulom Lodička a Lila a žabka s podtitulom Boľavá nôžka.

Hlavným posolstvom oboch knižočiek je heslo: Vo dvojici je vždy lepšie. 


Lila a rybka: Lodička
Buvik, 2014



Túto dostala Mimi ako prvú a bolo to už celkom dávno. Dcérka mohla mať vtedy 20 mesiacov. Odvtedy ju mala často v rukách a tak je celá dochytaná a dokrčená. Ale nemrzí ma to. Práve naopak. Mám rada, keď je na knihách vidieť, že sú čítané. Lebo to znamená, že sa páčia.


Lila nájde na brehu orechovú škrupinku a rozhodne sa z nej urobiť lodičku. Je to zábava hojdať sa na vlnách! Lienočka má radosť, loďka pláva rýchlo. Zdrazu sa rozfúka silný vietor a Lila skončí v rozbúrenej vode. Našťastie jej na breh pomôže rybka. Vo dvojici im je lepšie.






Lila a žabka: Boľavá nôžka
Buvik, 2014

Druhú knižku o žabke si vybrala Mimi len celkom nedávno sama v kníhkupectve a o to viac sa z nej tešila. Tuším musím občas obetovať nejaké to euro navyše a namiesto kupovania kníh cez internet ísť s Mimi do kníhkupectva osobne. Správala sa tam ako sa na riadneho knihomoľa patrí. Povyťahovala asi 30 kníh, poprezerala si ich a rozhodla sa, bez čoho nie je schopná odísť a teda ani neodišla.


V tomto príbehu deti spoznajú, aké pekné je mať kamaráta, ktorý ich neopustí ani v nešťastí.
Lienka Lila stretne pri jazierku žabku Kláru. Tá sa chváli ako vie vysoko skákať. Najprv po kvietok, potom po bambus, nakoniec sa zavesí na steblo trávy dolu hlavou. Lila sa začne o Kláru báť. Žabka sa však len smeje. Zrazu spadne a poraní si nôžku. Lila jej ju obviaže šatkou a podá Kláre dve paličky-barličky. Žabka síce už skákať nedokáže, zato sa však s Lilou môžu spolu prechádzať. Lebo vo dvojici im je lepšie.




V oboch knižkách je informácia, že vo Francúzsku vyšli s podporou AMNESTY International. A navyše, na konci knihy Lila a rybka je napísané: „V jednoduchom lyrickom príbehu deti spoznávajú etické hodnoty, ako je pomoc a spolupatričnosť. Ide o základné hodnoty rešpektovania ľudských práv." Zaujalo ma to a preto som sa o Isabelle Gibert chcela dozvedieť viac. To, čo som našla ma prekvapilo, nadchlo a zároveň zarmútilo, že u nás vyšli od nej len dve knihy. Dokopy som totiž našla až 16 kníh o lienke Lile. Ostáva len dúfať, že sa ešte nejaká z nich v slovenčine objaví.



Komentáre

Zverejnenie komentára