Preskočiť na hlavný obsah

Úžasný detský atlas dinosaurov

Kúpiť dobrú detskú knihu o dinosauroch je náročná úloha. Na trhu ich je veľa a je ťažké sa v nich zorientovať. Tento problém nemám zrejme iba ja, lebo na internetoch často vidím dotazy rodičov na knihy o dinosauroch. 


Doma máme už niekoľko kníh o dinosauroch, niektoré sú staršieho dáta, iné mladšieho, no napriek tomu stále pátram ďalej. Keď som zistila, že má vyjsť Úžasný detský atlas dinosaurov v novom vydavateľstve Yoyo Books, bola som zvedavá dvojnásobne. 
Ak ste rovnako zvedaví ako som bola ja, neváhajte a nakuknite teraz spolu so mnou do tejto novinky.


Za retro obálkou sa na 48 stranách ukrývajú prehľadne rozdelené fakty o dinosauroch. Najprv vás kniha oboznámi v akom období dinosaury žili a ako vyzeral svet kedysi. 
Nasledujú všeobecné informácie o tom ako sa dinosaury rodili, čo jedli, ako sa odlišovali zuby bylinožravcov od mäsožravcov, jedna dvojstrana je venovaná skamenelinám a paleontológii. 


Potom je každá ďalšia dvojstrana venovaná určitým druhom dinosaurov, napr. mäsožravcom - tie sú ešte rozdelené na veľké, malé a rýchle, bylinožravcom - tiež rozdelení na obrov a malých, dinosaurom so zvláštnymi chrbtami, či hlavami, vodným dinosaurom aj lietajúcim. 
Nechýbajú informácie o iných tvoroch, ktoré žili súčasne s dinosaurami a tiež ako mohli zahynúť. 


Kniha prináša pútavé a zároveň zábavné fakty o jednotlivých dinosauroch v rozsahu, ktorý dokážu vstrebať aj menšie deti. Pri každom dinosaurovi je okrem jeho názvu bublina s informáciami o jeho výške, dĺžke, hmotnosti  a období kedy žil. 


Páči sa mi, že fakty sú v knihe podané spôsobom, aby si ich aj menšie deti vedeli predstaviť. Napríklad, že vajcia niektorých dinosaurov boli veľké ako futbalová lopta, že v odtlačku nohy Diplodocusa by sme sa dokázali okúpať, alebo že taký Pteranodon mal malé telo asi ako moriak, no krídla dlhé ako dve autá stojace jedno za druhým. 
A viete o tom, že tráva a kvety začali rásť až na konci obdobia dinosaurov? Podľa niektorých vedcov z nich dinosaury dostali sennú nádchu. Neviem si ani predstaviť tie ohromné kýchačky, ktoré sa ozývali krajinou.


Mimi sa tento atlas zapáčil na prvý pohľad, jej nadšenie z knihy ste mohli vidieť na našom Instagrame a toto nadšenie jej ostalo doteraz.






Úžasný detský atlas dinosaurov
Yoyo Books, 2018
počet strán: 48

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Yoyo Books.

Link použitý v článku je affiliátny, za podporu ďakujeme!

Komentáre