Preskočiť na hlavný obsah

Stratený šál

Čo majú spoločné dve logopedičky, jedna ilustrátorka a jeden Egreš? No predsa jednu perfektnú knihu pre najmenších: Stratený šál.


Hlavný hrdina, chlapec Hugo, stratil hnedý šál. Hľadá ho na záhrade, hľadá ho v dome. Ten beťár šálisko vždy vyzerá ako čosi iné, raz ako varecha, inokedy ako ceruzka, či dokonca čokoláda. Spoločnosť mu robí verný, roztomilý psík Ňufo.
Ilustrátorka Susie Hammer rastliny, zvieratá, dokonca i neživé predmety ozdobila tváričkami, ktoré sa dieťaťu priam prihovárajú a nabádajú ho ku spoločnému dialógu, k vyjadreniu svojich pocitov a myšlienok.


Kniha je primárne určená pre deti, ktoré začínajú tvoriť vety. Kvalita textu je jednoznačná, veď na ňom pracovali dve skvelé logopedičky. Svetlana Kapalková, ktorá už s písaním kníh pre deti má skúsenosti, určite poznáte jej Kde je Nina?, Dobrú noc!, či Kniha o nočníku. Druhou logopedičkou je Ľudmila Mičianová, ktorá sa venuje napríklad vytváraniu metodiky interaktívneho čítania. Ak vás zaujíma ich názor na čítanie deťom, odporúčam tento článok na stránke Úlet s knihou.


No vráťme sa ku knihe Stratený šál. Nesie sa v podobnom štýle ako predchádzajúce knihy Svetlany Kapalkovej alebo tak známej knihe O malej Aničke od Inger a Lasse Sandbergovcov. Všetky tieto knihy rozvíjajú u detí reč, rozširujú slovnú zásobu, učia používať predložky a pod.


Moje dieťa celé čítanie prekecalo. Mimi vnímala príbeh celou svojou bytosťou, rozplývala sa nad tým čo vidí, čo počuje. Toľko emócií (radostných aj smutných) v nej Stratený šál vyvolal ako už dávno žiadna kniha nie (a to ani nepatrí do cieľovej skupiny čitateľov). 
Zároveň sa už teší, že si za chvíľu bude vedieť celú knihu prečítať sama.


Opomenúť nemožno technickú kvalitu prevedenia knihy. Papier, tlač, grafika, obálka... 
Knihy z Egrešu prosto vnímate všetkými zmyslami. Najprv pohladkáte knihu po obale, potom privoniate k stránkam a nakoniec si užijete pekné obrázky (chceme viac kníh s ilustráciami Susie Hammer!) a milý príbeh. 







Stratený šál
Text: Svetlana Kapalková a Ľudmila Mičianová
Ilustrácie: Susie Hammer
Egreš, o. z., 2018


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem o. z. Egreš.



Komentáre