Preskočiť na hlavný obsah

Ilustrovaný atlas neuveriteľných faktov o zvieratách

Švédska architektka a ilustrátorka Maja Säfströmová sa do povedomia dostala vďaka Instagramu kde, pred približne piatimi rokmi, začala prispievať jednoduchými obrázkami rozkošných čiernobielych zvieratiek. Postupne získala čoraz viac priaznivcov aj vďaka duchaplným citátom, ktoré niektorým kresbám vpisuje. 
A potom prišiel nápad vydať knihu. 


Ilustrovaný atlas neuveriteľných faktov o zvieratách je plný zvierat, ktoré má autorka z nejakého dôvodu rada. Ku každému z nich vybrala menej známe (častokrát vtipné) fakty, ktoré do knihy doplnila.


I keď nie je atlasom v pravom zmysle slova, pretože nie je vyčerpávajúci, skôr motivuje k ďalšiemu hľadaniu a bádaniu, čítať ho je naozaj zábava.


Jednoduché ilustrácie môžu nabádať ponúknuť túto knihu najmenším deťom, avšak nemyslím si, že by z ich strany ostala pochopená. Viac si ju užijú čitatelia, ktorí už poznajú zvieratá a vedia spracovať aj abstraktnejšie pojmy. 


Keď Mimi túto knihu dostala, prijala ju s takou ohromnou a nákazlivou radosťou!
Pre ňu sú totiž čiernobiele ilustrácie znakom kníh pre veľkáčov a ona je už predsa veľké dievča. Nad ilustráciami sa ako inak rozplývala, nad faktami smiala a na druhý deň najobľúbenejšie dokola rozoberala (obdivujem ju, odkedy chodím do práce, knihy čítame len večer v posteli v polohe ležmo a teda ja by som si pred spaním nezapamätala nič.)











Ilustrovaný atlas neuveriteľných faktov o zvieratách
Text a ilustrácie: Maja Säfströmová
Albatros, 2018

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia.

Komentáre

  1. Tuhle knížku jsem viděla v angličtině a naprosto mne okouzlila! A bude i v češtině, nevíte? Moc děkuji. Petra

    OdpovedaťOdstrániť
  2. V piatok sme si s dcerou Leou spravili vylet do knihkupectva s cielom obohatit sa o novu knizku. Neviem, ci je to Leinym vekom (9 rokov) alebo preferenciami, ale po 40-tich minutach sme stale nemali nic vybrate. Rozpravky ju uz nebavia, zvieracie hovoriace postavy takisto a hrdinky z upirskych strednych skol a spol. ju zatial neoslovuju (azda sa im aj vyhne). Bola smutna a nechcela sa zmierit s tym, ze nemusime stoj co stoj odist z obchodu s novou knizkou. Zberali sme sa na odchod, ked mi zrak uputala obalka Atlasu faktov o zvieratach. S nadejou som ju Lei podala a po par sekundach bolo rozhodnute.
    Vecer sme si spolu s Leou, aj jej starsim bratom zaliezli do postele a ona nam citala sokujuce, prekvapive, uzasne, neuveritelne, dojemne, casto aj velmi vtipne fakty o zvieratach. Ocenil ich aj siestak Teo, ktory sa o prirodu od utleho veku zaujima a o zvieratach ma obdivuhodne vedomosti.
    No a po precitani nam kniha sluzi dalej. Lea nas z nej "skusa" a my ostatni sa prekrikujeme v tom, kto si skor spomenie na spravnu odpoved.
    No schvalne: viete, co nam spravia komare okrem toho, ze nas postipu? :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ocikaju. Viem to, lebo toto zaujalo aj nas :-D :-D :-D
      Veľmi pekný príbeh, viem si živo predstaviť to rozčarovanie, že snáď aj s prázdnymi rukami odídete z kníhkupectva potom BUM a bola radosť :-) A ďakujem zároveň za túto správu, ktorá len dokazuje, že knižočka zaujme aj veľkáčov veľkých :-)

      Odstrániť
  3. úžasná kniha, naša prváčka ňou bola neskutočne nadšená a sama si ju prečítala za jeden víkend, teraz všetkým vysvetľuje akej farby má zuby bobor :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára