Preskočiť na hlavný obsah

Príroda v noci

Mám rada autorské knihy, ktoré vydáva české vydavateľstvo B4U Publishing. Vždy sa teším, keď ich knihy vyjdú aj v slovenskej mutácii. Väčšinou ide o populárno-náučne tituly, no nájdu sa medzi nimi aj rozprávkové a leporelá pre najmenších. Všetky majú spoločné to, že sú originálne, interaktívne, pracujú na nich českí a slovenskí autori a ilustrátori.


V poslednom období ma zaujali od nich knihy Príroda v noci a Mesto v noci. Obe obsahujú svietiaci atrament, čiže po nasvietení knihy pod lampou sa stránky v tme rozžiaria. 


Pri ich listovaní som si spomenula na moju virtuálnu priateľku Miriam Chocholáčkovú, ktorá je tvorivá duša a v domácom prostredí pre svoje deti vymyslela a nakreslila obrázkovú knižočku s použitím fosforeskujúcej farby na sklo. Ak ste zvedaví ako vyzerá, môžete do nej nahliadnuť TU, tej na vydanie ilustrácie dodal Jakub Cenkl. Možno sa zadarí a ocitne sa v kníhkupectvách. 
A prečo to spomínam? Pretože knihy Príroda v noci a Mesto v noci vznikli práve na námet Miriam, čo ma nesmierne nadchlo!


Poďme sa však už teraz pozrieť do knihy Príroda v noci. Čo v nej nájdete? 
6 dvojstrán, na každej iná téma súvisiaca s prírodou a tmou ako podmorský svet, les, ale aj strašidelný hrad, či Zem. 


Ku každej téme vytvorila Zuzana Kurucová ilustráciu plnú rôznych detailov, ktorá po nasvietení lampou v tme svieti. Petra Bartíková k týmto ilustráciám napísala sprievodný text, z ktorého sa malí čitatelia dozvedia zaujímavé fakty napríklad o svietiacom hmyze, rôznych živočíchoch, hviezdach a krajinách.


Mimi má rada knihy, s ktorými sa dá robiť aj niečo iné ako ich len čítať. A fosforeskujúcu sme ešte nemali. Hodí sa nám k plyšovému netopierikovi, ktorý má na krídlach látku svietiacu v tme, tvoria dokonalú dvojicu. Večerné čítanie sa síce trochu naťahuje, ale nevadí, je to zábava pre celú rodinu.



Príroda v noci
Text: Petra Bartíková
Ilustrácie: Zuzana Kurucová
Námet: Miriam Chocholáčková
Počet strán: 12
B4U Publishing pre Albatros, 2018


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatros Media.

Komentáre