Preskočiť na hlavný obsah

Mirelka Pátračová

Autorka Kate Pankhurstová napísala sériu detských detektívok, v angličtine zatiaľ vyšlo osem dielov. Mirelka Pátračová rieši prípad ducha morského prasiatka je prvá kniha zo série a zároveň prvá preložená do slovenčiny.


Ide o príťažlivé čítanie pre deti, ktoré obľubujú rôzne záhady. Dej má spád, humor a jemné tajomno. V každej knihe rieši bystrá a vnímavá Mirelka so svojimi priateľkami Pipou a Violetou iný prípad. Hovoria si Tri pátračky, majú svoju detektívnu základňu, riadia sa Príručkou mladého super detektíva a nosia so sebou Pátračskú súpravu, teda tašku plnú vecí, ktoré potrebuje každý dobrý detektív (od lupy a ďalekohľadu až po vrecko na dôkazy).


Kniha je písaná ako denník (Denník mladého super detektíva patriaci Mirelke Pátračovej), v ktorom sú zaznamenané dni, presné časy a miesta udalostí. Nečakajte však žiaden jednoliaty text. Ten je oživený komentármi na okraj, kresbami a okienkami s poznámkami akože prilepenými do denníka lepiacou páskou. Autorka použila rôzne typy písma a medzery medzi odsekmi. Je naozaj zábavné čítať túto knihu, ani na okamih sa pri nej nenudíte. 


Napriek tomu, že hlavná hrdinka má 9 rokov a trošku (a na tom trošku si veľmi zakladá), nemusíte sa obávať po knihe siahnuť skôr. Tiež ju môžete predčítať deťom od piatich rokov ak sú už zvyknuté na dlhšie texty.


Mimi sa prípad duchov morských prasiatok tak zapáčil, že na prvý šup sme dali polku knihy a napriek pokročilej hodine (chvalabohu, že nasledoval deň voľna) mala oči doširoka otvorené a zaujatím ani nedýchala. Vôbec sa jej nečudujem, veď kniha je plná rozkošných morských prasiatok, tipov ako sa stať detektívkou a najmä, veselých situácií.
Naozaj veľmi podarená detská oddychovka. Už teraz sa s Mimi tešíme na druhý diel Mirelka Pátračová rieši prípad mafinového hlavolamu, ktorý má vyjsť v júni 2018.








Mirelka Pátračová rieši prípad
ducha morského prasiatka
Text a ilustrácie: Kate Pankhurstová
Ikar-Stonožka, 2018

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar.

Linky použité v článku sú affiliátne, za podporu ďakujeme!

Komentáre

Zverejnenie komentára