Preskočiť na hlavný obsah

Veľká kniha o morských tvoroch

Veľká kniha o morských tvoroch je fascinujúca kniha o morskom svete. Jej ilustrátor Yuval Zommer sa vo svojej tvorbe rád inšpiruje rôznymi živočíchmi a tak vznikla séria pekných detských kníh, každá zameraná na iné tvory.


V slovenčine v roku 2016 vyšla Veľká kniha o malých tvoroch, o ktorej som písala v tomto článku a je to kniha nabitá informáciami o živote rôznych chrobákoch, hmyze a nielen tom peknom ako sú včielky, či lienky. Nájdete v nej pavúky, modlivky, nočné motýle, slimáky, dážďovky a mnoho ďalších potvoriek nachádzajúcich sa v prírode aj v našich domovoch.


Veľká kniha o morských tvoroch je, ako už samotný názov napovedá, o živočíchoch žijúcich v moriach a oceánoch. Nájdete v nej ryby a drsnokožce, mäkkýše, kôrovce, plazy a cicavce aj s ich hlavnými charakteristikami. 
Dozviete sa z nej ako sa morské živočíchy v mori pohybujú aj ako pod vodou dýchajú.


Poznatky o všetkých morských tvoroch sú podané s humorom, pútavo a stručne, takže ich dokážu vstrebať už najmenší čitatelia. Verím však, že mnohé informácie budú fascinovať i staršie deti a aj vás, dospelých.


Vedeli ste napríklad, že medúzy nemajú mozog, krv, uši ani srdce? A že taká chobotnica má srdcia až tri? Deti istotne prekvapí, že nafukovacie ryby - štvorzubce, obľúbení hrdinovia animovaných rozprávok, sú najjedovatejšími rybami na svete, alebo že taký mečiar dokáže svojim špicom na hlave prepichnúť dokonca lodnú palubu. 


Okrem toho v knihe na deti čakajú rôzne hľadacie úlohy aj s riešeniami a malé zamyslenie sa nad tým ako človek svojou činnosťou ohrozuje moria, oceány a život v nich.











Ako sa vám kniha páči? 
Máte aj jej predchodkyňu: Veľká kniha o malých tvoroch?
Píšte, píšte, píšte, budem sa tešiť na vaše dojmy!


Veľká kniha o morských tvoroch
Text a ilustrácie: Yuval Zommer
Odborná spolupráca: Barbara Taylor
Slovart, 2018


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart.

Linky použité v článku sú affiliátne, za podporu ďakujeme!

Komentáre