Preskočiť na hlavný obsah

Kto rastie v sade

Novinka Kto rastie v sade, od autorky menom Kateryna Mikhalitsyna, patrí do série kníh o sebapoznaní, v ktorej vyšli tituly Kto rastie v parku a Zubr si hledá hnízdo, všetky ilustrované skvelou ukrajinskou výtvarníčkou Oksanou Bula.


Podobne ako predchodkyňa, kniha Kto rastie v parku, aj novinka Kto rastie v sade je zameraná na stromy, tentokrát však ovocné

Deti sa zoznámia so základnými charakteristikami týchto stromov a kríkov:
Višňa
Čerešňa
Hruška
Slivka
Jabloň
Mirabelka
Egreš
Čierna ríbezľa
Červená ríbezľa
Orgován
Dula


Kniha Kto rastie v sade priam srší farbami, ilustrátorka Oksana Bula pridala k stromom a ich plodom i rôzne zvieratá, vtáky a malý hmyz, ktorý pôsobí roztomilo (inak sa to napísať naozaj nedá). 
S Mimi máme medzi nimi favorita - muchu s vidličkou v ruke chystajúcej sa zmlsnúť si na slivke.


Text je viac príbehový ako v knihe Kto rastie v parku a o poznanie dlhší, čo je miestami na škodu. Stratil tým na dynamike a pútavosti, najmä v časti o jabloni som zaregistrovala, že Mimi úplne stratila niť.


Okrem oboznamovania malého čitateľa s rôznymi druhmi ovocných stromov a kríkov, rozvíja príbeh ďalšie línie. Jedna hovorí o slávikovi, ktorý letí z ďalekej Afriky a hľadá si domov, teda strom, na ktorom by si mohol postaviť hniezdo. 
Túži nájsť strom, o ktorom mu kedysi jeho otecko spieval:
Och, kvety, kvety červené, ako uhlíky žeravé, vo vás je zlaté slnko ukryté...


Druhá línia sa vinie okolo majiteľov sadu. Stromy spomínajú na deduška, ktorý sa kedysi o sad staral, ale už odišiel do teplých krajín (odkiaľ zas priletel slávik a možno ho na svojej ceste minul). Je tiež o babičke a vnučke Irinke, ktoré v sade spoločne trávia prázdniny. 









O knihe Kto rastie v parku som písala v tomto článku.


Kto rastie v sade
Text: Kateryna Mikhalitsyna
Ilustrácie: Oksana Bula
Ikar-Stonožka, 2018

Linky použité v článku sú affiliátne, za podporu ďakujeme!

Komentáre

Zverejnenie komentára