Preskočiť na hlavný obsah

Čtyřlístek - komiks

Poznáte komiks Čtyřlístek? V Čechách je fenoménom. História jeho vzniku siaha až do roku 1969 kedy začal vychádzať v rovnomennom časopise. 
Autorom je ilustrátor Jaroslav Němeček, ktorý ho vymyslel spolu so svojou manželkou na ich chate v českom mestečku Doksy (v roku 2011 tu vzniklo Múzeum Čtyřlístku a náučný chodník Se Čtyřlístkem okolo blaťáku).


Prvé čísla komiksu napísal Jaroslav Němeček sám, potom mu scenáre pomáhala písať Ljuba Štíplová. Neskôr sa na scenároch podieľal celý rad autorov (v súčasnosti napríklad Richard Svitalský, ktorého môžete sledovať na jeho Instagrame).


V apríli 2018 vyšlo úctihodné, 647. číslo časopisu Čtyřlístek, pričom komiksový príbeh Čtyřlístku sa vyskytuje v každom čísle časopisu. (V časopise sa objavili aj iné komiksové príbehy, napríklad Káťa a Škubánek alebo Anča a Pepík, ktoré medzičasom tiež vyšli knižne). 
Vydavateľstvo Čtyřlístek s.r.o. vydáva v knižnej podobe pôvodné príbehy Čtyřlístku postupne od prvého čísla (aktuálne 16 kníh). Okrem nich vychádzajú knižne aj nové komiksové príbehy, výber je skutočne veľký, veď pozrite TU.


Hlavnými hrdinami príbehov sú: kocúr Myšpulín, ktorý vymýšľa rôzne vynálezy
 prasa Bobík vystupuje v úlohe siláka, jediná ženská hrdinka fenka Fifinka, ostatným varí, upratuje ich domček v Třeskoprskoch a nadovšetko miluje mašle vo vlasoch, zajac Pinďa je ustráchaný, no vždy ochotne pomôže tam kde treba. 
Spolu zažívajú fantastické dobrodružstvá.


Komiks Čtyřlístek je u nás obľúbený už dlho. Mimi som ako prvú knihu kúpila Jak se chodí do pohádky se Čtyřlístkem, neskôr k nej pribudla Se Čtyřlístkem kolem světa a 4 pirátské příběhy

Nedávno som objavila, že jedna komiksová kniha vyšla aj v slovenčine. To bolo radosti! 
Ide o knihu 4 čertovské príbehy Štvorlístka, z ktorej ukážky si môžete v tomto článku pozrieť.
A teraz, ako píšem tento článok, som zistila, že 4 pirátske príbehy sa dajú tiež kúpiť v slovenčine. 

Ak majú vaše deti rady komiksy, Čtyřlístek vám s Mimi rozhodne odporúčame.



4 čertovské príbehy Štvorlístka
Ilustrácie: Jaroslav Němeček 
Text: Hana Lamková, Jiří Poborák, Richard a Slavomír Svitalskí
Čtyřlístek, 2013

Linky použité v článku sú affiliátne, za podporu ďakujeme!

Komentáre