Preskočiť na hlavný obsah

Vojtěch Kubašta a jeho pop-up knihy

Český výtvarník Vojtěch Kubašta sa preslávil vďaka priestorovým knihám, tzv. pop-up books, ktoré nielen ilustroval, no ich mechanizmus i sám vyrábal. Pracoval dokonca pre Walta Disneyho, pre ktorého vytvoril päť titulov (knihu Bambi si môžete pozrieť v tomto článku).


Knihy Vojtěcha Kubaštu vyšli v miliónových nákladoch, boli preložené do 22 jazykov, avšak paradoxne v Čechách bol takmer neznámym autorom, keďže spolupracoval (rovnako ako Rudolf Lukešs vydavateľstvom Artia a to vydávalo knihy najmä na export.

Vďaka zberateľskej vášni iného českého ilustrátora, Jána Maroušeka, sa meno Vojtěcha Kubaštu dostalo v posledných rokoch z anonymity (odporúčam tento článok o živote a diele Vojtěcha Kubaštu). 

A vďaka vydavateľstvu B4U Publishing si môžu naše deti opäť prečítať jedny z prvých priestorových leporel tohto významného českého výtvarníka.

V roku 2016 vyšli:
Medovníkový domček
O Červenej čiapočke 
Kocúr v čižmách 
Prasiatka a vlk

V roku 2018 vyšli:
O vlkovi a siedmich kozliatkach
Snehulienka a sedem trpaslíkov
Popoluška
Šípková Ruženka

O knihe Medovníkový domček som písala TU.


SNEHULIENKA A SEDEM TRPASLÍKOV








O VLKOVI A SIEDMICH KOZLIATKACH


Mimi sa veľmi páčia priestorové leporelá Vojtěcha Kubaštu, ktoré zatiaľ vo vydavateľstve B4U vyšli a túži ich mať všetky doma, no priznám sa, že mne najviac učarovali práve kozliatka, ktoré autor stvárnil skutočne roztomilo, navyše pohyblivý mechanizmus je na každej strane, čo nebýva vo všetkých knihách zvykom. S Mimi sme natočili aj video, môžete si ho pozrieť na našom Facebooku TU.







Na záver sa ešte pokochajte knihou The Brave Tin Soldier
 (dúfam, že tiež vyjde v slovenčine).

Snehulienka a sedem trpaslíkov
O vlkovi a siedmich kozliatkach
Ilustrácie: Vojtěch Kubašta
B4U Publishing, 2018


Za poskytnutie recezných výtlačkov ďakujem spoločnosti Albatros Media.

Linky použité v článku sú affiliátne, za podporu ďakujeme!



Komentáre