Preskočiť na hlavný obsah

Zajac Peter a jeho kamaráti

Anglická autorka, ilustrátorka a ochrankyňa prírody Helen Beatrix Potterová sa preslávila vďaka rozprávke The Tale of Peter Rabit. Pri jej písaní sa inšpirovala vlastným králikom, ktorého mala ako dieťa a volal sa Peter Piper. Začiatky boli pre Beatrix Potterovú náročné, keďže žila v období, ktoré neprialo samostatným ženám. Rozprávku o králikovi Petrovi vydala až ako tridsaťročná a aj to najprv na vlastné náklady v počte 250 kusov, ktoré rozdala rodine a priateľom. Ako vyzerala si môžete pozrieť TU. V marci 2018 vydavateľstvo Suzeteo Enterprises vydalo faksimile tohto prvého vydania, je dostupné napríklad na Book Depository.


Pôvodne mala rozprávka čierno-biele ilustrácie. V roku 1902 vydavateľstvo Frederick Warne & Co. súhlasilo, že knihu vydá, no pod podmienkou, že Potterová dodá ilustráciám farby. Kniha po publikovaní okamžite zožala úspech, avšak vydavateľstvo nezaregistrovalo autorské práva a už v roku 1903 sa začali objavovať neoprávnené kópie.


Beatrix Potterová sa prejavila ako schopná podnikateľka, bola prvá, ktorá využila komerčné možnosti svojich postáv a príbehov. V roku 1903 vyrobila a patentovala bábiku králika Petra, neskôr stolovú hru a tapetu.


Životopis Beatrix Potterovej je veľmi pekne spracovaný vo filme Miss Potter z roku 2006 v hlavnej úlohe s Renée Zellweger. Ak obľubujete knihy spisovateľky Jane Austenovej, nebudete ľutovať čas strávený jeho pozeraním. Beatrix Potterová svojim prístupom k životu veľmi pripomína práve hlavné hrdinky jej kníh.


Beatrix Potterová v písaní rozprávok pokračovala, spolu napísala 23 kníh pre deti, ich hlavné postavy boli rôzne drobné zvieratká ako zajace, myši, mačky, veveričky a iné (knihy si môžete pozrieť napríklad TU). V čom tkvie obrovský úspech jej príbehov? V prvom rade v kvalitných, živých ilustráciách. Svoje postavy zobrazovala verne, zvieratá v jej rozprávkach sa správajú ako zvieratá, s naozajstnými inštinktami. Príťažlivosť spočíva aj v prostredí anglického vidieka, do ktorého príbehy zasadila, tiež v humore a v správnom dávkovaní napätia.
Výsledkom sú nadčasové príbehy, ktoré rady čítajú deti aj dospelí.










Beatrix Potterová svoje rozprávky vydávala samostatne, knihy boli menšieho formátu s ilustráciou na jednej strane a textom na strane druhej. V súčasnosti vznikajú rôzne súbory jej kníh. V slovenčine vyšli dve. V roku 2015 vydavateľstvo Verbarium vydalo Dobrodružstvá zajačika Petríka (písala som o nej TU) a nedávno vydavateľstvo Stonožka knihu Zajac Peter a jeho kamaráti, ktorú vidíte v tomto článku pofotenú. Obe sú súborom štyroch rozprávok, pričom prvé tri sú identické vrátane príbehu o králikovi Petrovi, avšak odlišujú sa poslednou, štvrtou rozprávkou. Kým vo vydaní vydavateľstva Verbarium je o lišiakovi Ryšavcovi, v knihe vydavateľstva Stonožka je o lesnej myške Čistulinke.


Zajac Peter a jeho kamaráti
Text a ilustrácie: Beatrix Potterová
Ikar-Stonožka, 2018

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar.


Linky použité v článku sú affiliátne, za podporu ďakujeme!
Informácie o osobnosti Beatrix Potterovej som čerpala TU.


Komentáre