Preskočiť na hlavný obsah

Šmolkovia

Neviem ako u vás, ale u nás nemenovaný reťazec potravín spustil, opäť po dlhšej dobe, šmolkomániu a napadlo mi, že zrejme ju vďaka tomuto reťazcu v súčasnosti prežívajú mnohé rodiny. Čo sa dá okrem zbierania šmolkov a pozerania rozprávok o šmolkoch ešte robiť? 
No predsa čítať si o šmolkoch!


Prvá vlna šmolkománie nás zastihla, keď mala Mimi tri roky, vtedy som sa teda aj kvalitným čítaníčkom zásobila a za ten čas sa z neho stala stálica našej domácej knižnice.


ŠMOLKOVIA A ICH SVET


Kniha Šmolkovia a ich svet je určená všetkým fanúšikom týchto modrých škriatkov. Naplno ju ocenia skôr väčšie deti a dospelí, avšak verím, že si ju so záujmom prelistujú aj menší čitatelia.


Knihu zostavil šmolkológ Matt. Murray (no vážne!) a nájdete v nej všetko od vzniku prvého komiksu v roku 1958, cez animovaný seriál až po film z roku 2011.
Nechýba v nej životopis tvorcu šmolkov, belgičana Pierreho Culliforda, ktorý vystupoval pod pseudonymom Peyo, charakteristiky najobľúbenejších postáv ako Tatko Šmolka, Šmolinka, Mudroš, Silák, ale aj Gargamela a jeho kocúra Azraela, postup kreslenia šmolkov a mnoho iného.


Okrem pútavých informácií v knihe nájdete rôzne vkladačky, teda plagátiky, obrázky, nálepky, dokonca mapu šmolkovskej dediny. Je radosť si ich všetky prezerať a oživovať si nimi čítanie.


Prví šmolkovia boli lesní trpaslíci zobrazovaní v špicatých čiapkach vyrobených z okvetných lístkov,
trpaslíci mali ružové tváre,
s nápadom dať im modrú farbu prišla Peyova manželka.

Peyov komiks La Flûte à six trous z roku 1958 o dobrodružstvách Johana a Pirlouita, 
v ktorom sa šmolkovia prvýkrát objavujú. 

prvý diel komiksovej série Čierni šmolkovia



animačný celuloid s Tatkom Šmolkom,
toto pozadie sa použilo v mnohých dieloch animovaného seriálu


postup kreslenia šmolkov



mapa šmolkovskej dediny



nálepky




Šmolkovia a ich svet
zostavil Matt. Murray
CPress, 2012
počet strán: 128


ČIERNI ŠMOLKOVIA
komiks


Šmolkovia sa po prvýkrát objavujú v roku 1958 ako súčasť iného komiksu, dobrodružstiev Johana a Pirlouita, ktorý Peyo tvoril pre časopis Spirou. Neskôr, v roku 1959, jeho šéfredaktor Yvan Delporte uznal, že šmolkovia sú ako stvorení pre mini-récits, malé príbehy, teda skladaciu prílohu časopisu Spirou. Komiks Čierni šmolkovia bol prvý diel tejto série a rozprával príbeh o tom ako sa šmolkovská dedina stala obeťou nákazy spôsobenej uštipnutím muchou Bzz, išlo o alegóriu Čierneho moru (u nás doma najobľúbenejší komiksový príbeh, je nesmierne vtipný a nápaditý).


V tomto komiksovom zošitku sa nachádzajú ešte ďalšie dva príbehy - Zlodej šmolkov, v ktorom je prvýkrát predstavený čarodejník Gargamel a jeho kocúr Azrael a Šmolko, ktorý chcel lietať.






Čierni šmolkovia a dva ďalšie príbehy
séria Šmolkovia
Albatros, 2013
počet strán: 64


komiksy o šmolkoch, ktoré vyšli v slovenčine


Link použitý v článku je affiliátny, za podporu ďakujeme!



Komentáre