Preskočiť na hlavný obsah

Ilustrátor Ľuboslav Paľo

Detské knihy som začala kupovať až po narodení dcérky Mimi, avšak okamžite som si ich zamilovala pre ich pekné ilustrácie. Vždy som sa snažila pri výbere kníh do detskej knižnice o pestrosť, či už z hľadiska žánru alebo vizuálu. Postupne moja obľuba detských kníh prerástla vo vášeň, pričom som strhla so sebou aj Mimi a tak ako niekto zbiera známky alebo servítky, my s Mimi zbierame pekné detské knihy. 
Tvorba niektorých ilustrátorov a ilustrátoriek sa nám zapáčila natoľko, že knihy s ich prácami priebežne do detskej knižnice dopĺňame. Jedného dňa som si pomyslela, že by z tejto našej zbierky mohla vzniknúť zaujímavá séria článkov na blogu a tak som sa pustila do príprav. 


Lenže kým začať? Keďže nedávno blog Mimi malá knihomilka oslávil tretie výročie od svojho vzniku a prvý publikovaný článok bol o knihe Haló, haló, pani Mačka!, ktorú ilustroval Ľuboslav Paľo, povedala som si, že by bolo symbolické začať práve jeho prácami.

Ľuboslav Paľo je ilustrátor, grafik a pedagóg. Za svoju tvorbu získal mnoho ocenení, je držiteľom Zlatého jablka BIB 2005, ktorú dostal za knihu Haló, haló, pani Mačka!, v roku 2008 získal Cenu Ľudovíta Fullu, nazývajú ho chameleón, pretože každú knihu ilustruje iným štýlom.


Haló, haló, pani Mačka!
Artforum, 2006

Naša prvá kniha s ilustráciami Ľuboslava Paľa, ktorý ku nej zároveň napísal aj text. 
V dnešnej dobe je však už bohužiaľ vypredaná, takže ostáva jedine poobhliadnuť sa po nej v knižnici. 
O knihe som písala TU.






Veľká nuda, Tim a Pim
Trio Publishing, 2014

Ide opäť o autorskú rozprávku Ľuboslava Paľa. V tejto knihe sa ešte raz stretávame s hlavnými hrdinami knihy Haló, haló, pani Mačka!, myšiakmi Timom a Pimom.

Anotácia:
Tim a Pim jedného dňa zistili, že nemajú chuť robiť nič užitočné. Pustili sa teda s nadšením do samých neužitočných činností. No keď ich to prestalo baviť, rozhodli sa, že sa budú nudiť. Aby ich pri tom nik nerušil, prehľadali okolie, až našli odľahlú lúku, ako stvorenú na nudenie. Lenže vo vysnívanej nude im prekážala vysoká tráva a horúce slnko. Keď lúku pokosili i pohrabali a vlastnoručne si postavili prístrešok proti úpalu, načisto sa unavili a vyhladli. Zmajstrovali si teda stôl a stoličky a priniesli si ta večeru. Tak pochopili, že skutočná nuda je vlastne veľmi ťažká práca.








Doktor Jajbolíto
Buvik, 2016

Knihu napísal ruský spisovateľ Kornej Ivanovič Čukovskij a v slovenčine sa dočkala viacerých vydaní. Vo vydavateľstve Mladé letá vyšla v roku 1978 s ilustráciami Štefana Cpina a v roku 1990 s ilustráciami Kristíny Šimkovej, nakoniec, v roku 2016 vo vydavateľstve Buvik s ilustráciami Ľuboslava Paľa. 
Peknú recenziu spisovateľky Zuzky Štelbaskej na knihu Doktor Jajbolíto z r. 2016 si môžete prečítať TU.









Raťapíška
Triglyf, 2017

Autorka Andrea Cvečková je mama, ktorá rozprávku o myške vymyslela pôvodne pre svoju dcérku.
V tejto knihe ide o výrobu syra. Hlavná hrdinka, hladoška myška Raťapíška sa jedného rána zobudí a zistí, že doma jej nezostal už ani kúsok syra. Rozhodne sa vyrobiť si vlastný a tak priateľku kravičku Táničku požiada o trochu mlieka a láskavého baču o návod ako na to. 
Bača myške prezradí, že na výrobu syra je potrebné syridlo, to obsahuje špeciálny enzým chymozín, ktorý je dôležitý na to, aby sa z tekutého mlieka stal tuhý syr. Myška celá šťastná príde domov, pustí sa do práce a malí čitatelia sa tak úplne nenásilnou formou naučia postup výroby syra.
Celý článok si môžete prečítať u mňa TU.





Jakub a čarovná kolobežka
Albatros, 2017

Jakub a čarovná kolobežka od autorky Zuzany Csontosovej je jedna skvelá detská kniha. Prostredníctvom dobrodružstiev hlavného hrdinu naznačuje ako sa dá vysporiadať s takými vážnymi udalosťami ako je smrť rodiča, šikana, no poukazuje aj na dôležitosť priateľstva a rodinných vzťahov.
Jakub je na prvý pohľad chlapec ako každý iný. Chodí do školy, najradšej sa hrá vo svojej izbe na počítači, avšak život mu na jeho mladé plecia naložil veľa. Žije len s otcom, ktorý na Jakuba nemá veľa času nakoľko pracuje ako lekár v nemocnici. Mama mu zomrela pri autonehode a Jakub sa s jej smrťou ešte len potrebuje vyrovnať. Keďže sa s otcom po smrti mamy presťahovali, nemá Jakub priateľov, navyše ho pre jeho nadváhu šikanujú dvaja chalani - Vlado a Rudo - zo školy. Všetko sa zmení, keď na smetisku nájde starú červenú kolobežku.
Celý článok TU.





Ema a Barón v meste
Ikar, 2002

Knihu Ema a Barón v meste napísala Michaela Štefankovičová a Zuzana Predmerská a je to jedna z prvých kníh, ktoré Ľuboslav Paľo ilustroval. S Mimi sme ju zatiaľ nečítali, ale peknú recenziu na knihu si môžete pozrieť TU.
Bohužiaľ, knihu zoženiete jedine cez antikvariáty a bazáre alebo knižnice. Kúpiť sa však dá audiokniha vo forme CD alebo si ju môžete stiahnuť.









Zverinec na siedmom poschodí
Slovart, 2006/2017

Kniha Zverinec na siedmom poschodí spisovateľa Petra Gajdošíka je o spolužití zvierat a ľudí, ktoré v príbehoch autor ženie až do absurdných, no o to vtipnejších, situácií. 
Malá Dominika veľmi túži po zvieratku. Otecko chce svoju dcérku potešiť a tak sa rozhodne nejakého maznáčika zadovážiť. Domov privádza rôzne zvieratá (krava, prasa, chameleón...), no spolužitie s nimi má vždy nejaký háčik, čo ústi do odpratania zvieraťa z bytu, aby vzápätí prišlo ďalšie (nebojte sa však, každému zvieraťu nakoniec nájdu vhodný domov).






Marína a povaľači
Slovart, 2014

Knihu Marína a povaľači napísala obľúbená autorka detských kníh Andrea Gregušová. 
S Mimi sme ju zatiaľ ešte nečítali. Kupovala som ju najmä preto, že sú v nej netopiere, ktoré má Mimi rada.
O knihe si môžete prečítať u Pojinka na blogu.









Toto sú teda naše knihy s ilustráciami Ľuboslava Paľa. Zbierku zrejme ešte budeme rozširovať, zálusk si robím na poetickú knihu Tuláčik a Klára a humornú Adela, ani to neskúšaj! od nášho obľúbeného Petra Karpinského.

Aký máte vzťah k ilustráciám Ľuboslava Paľa? Páčia sa vám? Máte od neho doma nejakú knihu?
Napíšte! Poteším sa.

Linky použité v článku sú affiliátne, za podporu ďakujeme!

Komentáre

  1. Väčšinu kníh, čo si spomínala, som už s dcérkami čítala, alebo ich máme doma a čakajú na znovuprečítanie. Nezbierali sme ich plánovane, ale nejako sa to takto vyskytlo... Nie som výtvarne vzdelaná, ale páči sa mi téma, ktorú si si vybrala do článku - Ľuboslav Paľo nemaľuje len jednou technikou a to sa mi na ňom páči. Takého Uchnára viem identifikovať okamžite... ale Paľa nie. :D A to je na tom to geniálne. Napr. Tuláčik a Klára je pocitovo a farebne úplne inde ako Ema a Barón v meste... a pritom sú obe o dievčatkách a psíkoch...
    Btw, mňa momentálne fascinujú ilustrácia Chrisa Riddella (Našťastie nemáme mlieko, Fantómová Ada...), ale nepátrala som po knihách, čú sú aj pre menšie deti (tieto čítala seniorka). Normálne si ma inšpirovala, - ďakujem... idem teraz pozrieť, kto všekto ilustroval knižky, ktoré sú naše najobľúbenejšie. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pri čítaní tvojho komentáru som si tu len súhlasne pokyvkávala hlavou :-D Cítim to rovnako, zrovna toho Uchnára si spomenula, toho milujeme, ale má smolu v tom, že jeho ilustrácie kopírujú do rôznych kníh a tak je to potom trochu všedné. Ale zas... je pár kníh, kde je to aj z jeho strany pestrejšie, máme ich doma a chystám o nich článok :-D
      Inak my máme jednoznačne najviac kníh od Ľuboslava Paľa a potom asi teda od Petra Uchnára a od ilustrátorov Aleksandra Mizielińsk a Daniel Mizieliński :-) Chrisa Riddella idem hneď okukať :-)

      Odstrániť
  2. Ľubo Paľo je môj asi najobľúbenejší slovenský ilustrátor. Inak, výborný nápad a pekný a obsiahly článok! Chválim. Klobúk dolu.
    A presne ako ste spomínali - Ľubo Paľo je chamaleón. A to myslím v dobrom, čo knižka to iný štýl. Sám povedal, že sa prispôsobuje technikou aj štýlom duchu knižky a rád si vyskúša niečo nové. A ide mu v prvom rade o deti! Aby sa im to páčilo. Mnohí ilustrátori maľujú skôr pre dospelých - často svojich kolegov, ktorí ich chvália, zbierajú všemožné ceny a... mnohým deťom sa to nepáči. Je to tak artové, až je to "preplácané". Iste zaujímavé, ale sotva estetické. Ľubo Paľo má aj umeleckú, aj roztomilú polohu. A často naraz. Ja ho priam zbožňujem :) Je tvorca tých najpufňatejších ilustrácií vôbec :D
    Uchnár je pologénius, má nezameniteľný štýl, ale podobne ako taký Kállay... ide občas mimo :) v úzkom kruhu výtvarníkov je považovaný za poloboha, ale niektoré deti dvíhajú obočie. Napr. taká Pani Agáta a jej mačacia sedmička je dokonalá, milá, krásna, originálna. Peter Pan je už len osobitý, svojský, zvláštny, zaujímavý, ale nie vyslovene pekný. A... zmršil knižku mojej babky - Miško a jeho kamaráti. Ale to len začínal, používal inú techniku, no aj tak... na svoje veci nie som háklivý, ale babka mi je posvätná, na ňu sa nesiaha :D Schválne - skús sa v knižnici pozrieť na tú knižku, ako hnusne to spotvoril... bez komentára. Ja mám ešte veľmi rád Juraja Martišku a z dievčat sú veľmi originálne ilustrátorky Katka Slaninková a Martina Matlovičová.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Súhlasím s tebou, že niekedy sú ilustrácie v detských knihách zaujímavé skôr pre dospelých, ale zas na druhú stranu, pokiaľ sa mi páčia, ponúknem ich aj Mimi. Vie sa na ne dlho pozerať a skúmať ich :-) To s tou knihou Miško a jeho kamaráti... musím si ju veru vyhľadať v knižnici. Škoda, že ju tak urobil. Juraja Martišku máme rady aj my s Mimi a pri príprave tejto série som zistila, že od neho až toľko kníh nemáme! Takže to musím napraviť. Mám rada ešte Nerádovú, no a o Matlovičovej bude ďalší článok :-)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára