Preskočiť na hlavný obsah

Vianoce Majstra Ladu

Minulý rok pred Vianocami som hľadala peknú, negýčovú knihu o Vianociach. Uznáte, že je to nadľudský výkon, ale podarilo sa! Nepodarilo sa mi však o nej napísať, preto som si povedala, že tento rok to musím napraviť. Pretože je to kniha, z ktorej  dýcha tradícia, spomienky a najmä atmosféra najkrajších sviatkov roka: Vianoce Majstra Ladu.


Kniha je plná spomienok významného českého maliara a spisovateľa Josefa Ladu na svoje detstvo, z ktorých sa dozvedáme ako v minulosti ľudia a najmä deti prežívali prvé mrazy, zimné radovánky, Mikuláša a Štedrý deň. Josef Lada sa narodil v roku 1887, preto jeho spomienky sú zároveň kúskom histórie nás všetkých a práve to knihu robí výnimočnou. 


Okrem spomienok si v knihe môžete prečítať zopár rozprávok z pera Josefa Ladu: Rozprávka o narodení Jezuliatka, Ako Jožko a Miško slávili Vianoce, Ako chodili na koledu. 


Český básnik a spisovateľ Michal Černík do knihy prispel textami, z ktorých sa dozvedáme čo vieme o Mikulášovi, Ježiškovi a troch kráľoch a veršami (ľudovými aj autorskými), tie do slovenčiny prebásnil Ľubomír Feldek.


Jedna z našich obľúbených:

Leňošenie

V nedeľu sa chumelí.
Stará mama v posteli.

„Nevyleziem veru z nej,
kým ten sniežik nezmizne.“

Kocúr mraučí: „Do jari
aj mne spať sa podarí.“

Chumelí sa v pondelok.
Netrvá to celý rok.



Ako dieťa som milovala ilustrácie Josefa Ladu na pohľadniciach, ktoré som mojej babi vždy vykutrala zo zásuvky a dlho-predlho som si ich prezerala. O to viac ma teší, že keď som teraz knihu vytiahla, aby som o nej mohla napísať, Mimi zahlásila ako ju má veľmi rada, hneď mi ju vzala a začala si v nej listovať.


Ak obľubujete ilustrácie Josefa Ladu tak ako my, možno vás poteší, že Galéria mesta Bratislavy poriada v Mirbachovom paláci výstavu s názvom Vianoce Josefa Ladu, viac TU.











Vianoce Majstra Ladu
Texty: Josef Lada
Texty a verše: Michal Černík
Verše do slovenčiny prebásnil: Ľubomír Feldek
Texty a spomienky do slovenčiny preložila: Květa Rosová
BMSS-START, 2016


Knihu kúpite napríklad na Martinus.sk.


Komentáre

  1. krásna kniha nadgeneračná)))) mňa ladove knižky, leporelá a rozprávky sprevádzali celé detstvo)))

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára