Preskočiť na hlavný obsah

Husa Líza

Nie je tajomstvom, že s Mimi trpíme tzv. horáčekmániou. Čo to je? Keď si tak obľúbite ilustrátora a spisovateľa Petra Horáčka, až si jeho knihy musíte zadovážiť bez ohľadu na jazyk. A tak doma máme v angličtine knihy Elephant, The Fly, Butterfly, A New House for Mouse a v češtine knihy Papuchalk Petr, Husa Líza a Husa Líza a vánoční hvězda. 


O všetkých som písala na blogu, články nájdete TU, chýba tam už len hus Líza, takže to idem napraviť aj preto, že sa blížia najkrajšie sviatky roka a jedna z kníh o Líze je o vianočnej hviezde.


HUSA LÍZA

Prvá kniha o husi Líze srší vtipom vlastným Petru Horáčkovi, ktorý máme v jeho knihách s Mimi tak rady.


Knižka je o husi Líze, ktorá chce byť iná ako ostatné husi. Túži mať zobák ako tukan, aby s ním mohla hlasno klepotať, túži byť tučniakom, aby sa mohla kĺzať po bruchu, túži byť slonom, aby mohla okolo seba špliechať vodu a keby bola klokanom, mohla by skákať naozaj vysoko. Keď však zakričí silno ako lev uvedomí si, že niekedy je lepšie byť rovnaká ako ostatní. 







Husa Líza
Text a ilustrácie: Petr Horáček
Portál, 2012


HUSA LÍZA A VÁNOČNÍ HVĚZDA

V tejto knihe sa ocitáme na statku počas Štedrého večera. Zvieratká obdivujú vianočný stromček, keď si Líza uvedomí, že mu niečo chýba. Vianočná hviezda! Kým ju stihne niekto zastaviť, vrhne sa Líza po hlave kopcom nadol a vydá sa na dlhú cestu, aby z oblohy jednu hviezdu priniesla. Vy už určite tušíte, že je to ťažko splniteľná úloha. Preto očakávajte čarovný koniec aký sa môže hodiť len k Vianociam.








Husa Líza a vánoční hvězda
Text a ilustrácie: Petr Horáček
Portál, 2013


Bohužial, už s len ťažkosťami zoženiete tieto knihy v češtine, no textu v nich je ozaj málo, takže v pohode siahnite po anglickej verzii, kúpite napríklad v Chooze.sk (knihu Husa Líza majú dokonca aj v češtine).


Mám však aj jednu vynikajúcu správu! Dievčatá, Vik z Čítajme si spolu a Alžbeta z Malý pampúch, chcú vydať jedného Petra Horáčka v slovenčine! Ide o knihu Marta a Jonatán, príbeh o dvoch dážďovkách, ktorým sa zapletú prdelky a tak sa musia naučiť spolu vychádzať. Tento príbeh o láske však potrebuje pomôcť, podporiť jeho vydanie môžete na Startlabe TU




Petr Horáček je úspešný spisovateľ a ilustrátor detských kníh. Pochádza z Prahy, no s rodinou žije v Anglicku, kde už 15 rokov tvorí a vydáva svoje knihy. Na konte má zatiaľ okolo 30 titulov. Za niektoré bol ocenený www.petrhoracek.co.uk/about.htm a jeho knihy boli preložené do viacerých jazykov.
A ako sa Petr Horáček dostal k ilustrovaniu a písaniu detských kníh? Jedného dňa vďaka svojim deťom objavil knihu Nenásytná húsenička od Erica Carla a natoľko ho okúzlila, že zatúžil podobnú knihu vytvoriť sám.



Komentáre