Preskočiť na hlavný obsah

Tafiti a cesta na koniec sveta

Novinka Tafiti a cesta na koniec sveta je prvou knihou zo série o malej odvážnej surikate Tafiti, ktorú napísala obľúbená nemecká spisovateľka a autorka množstva detských kníh Julia Boehmeová. Určite ju poznáte, spoločne s Liane Schneider píše populárnu knižnú sériu o Conni, u nás známu ako Terka. Kým Liane Schneider píše časti určené pre menšie deti - Kamarátka Terka, Julia Boehmeová je za sériou pre deti väčšie - Školáčka Terka
Bohmeovej v slovenčine ešte vyšiel prvý diel zo série Leo a Luky.


No vráťme sa k Tafiti. 
V ďalekej Afrike, medzi balvanom a obrovskou akáciou, žije rodinka surikat. Kým stará mama pečie najlepšie koláče v celej savane, starký po večeroch pri krbe rozpráva dávne príbehy o pra-pra-pra-pra-prastarom otcovi, ktorý podnikol nebezpečnú cestu za novým domovom plnú dobrodružstva. Tafiti príbehy pozná naspamäť, no vždy si ich rád opäť vypočuje a potom neskôr, zababušený v posteli, sníva o tom vlastnom. 


Čo sa nachádza za vysokým vrchom? Je za ním skutočne koniec sveta ako tvrdí starý otec? Nie. Tafiti verí, že za ním nájde niečo fantastické a neodradia ho ani najväčšie nebezpečenstvá, ktoré mu hrozia - nebezpečenstvo zo vzduchu v podobe orla, majstra Goga, nebezpečenstvo na súši, ktorým je sipiaci had a pazúry levieho kráľa Kofiho a nebezpečenstvo divokej vody.


Tafiti na svojej ceste na koniec sveta stretne prasiatko Štetinku, ktorému zachráni život čo sa stane zárodkom ich priateľstvaV ceste pokračujú spolu, Štetinka pomáha Tafiti zdolať všetky nebezpečenstvá a prekážky až sa im podarí dostať do vysnívaného cieľa.
Tým sa však ich spoločný príbeh nekončí. Ďalšie dobrodružstvo našich nerozlučných priateľov si môžete prečítať vo voľnom pokračovaní Tafiti a lietajúce prasiatko.


Tafiti a cesta na koniec sveta je príbeh o prekonávaní strachu, skúmaní a poznávaní sveta okolo seba a v neposlednom rade o skutočnom priateľstve. 
Dej má spád, dopĺňajú ho milé farebné ilustrácie Julie Ginsbachovej, ktoré sú na každej strane. Knižka tak môže slúžiť ako prechod od tzv. picture books ku klasickým knihám, tiež je vďaka väčšiemu bezpätkovému písmu a jednoduchšiemu textu vhodná na prvé samostatné čítanie. 
S Mimi sme knižku prečítali na jeden dych a už teraz sa nevie dočkať pokračovania.


Sériu o odvážnej surikate Tafiti na náš trh priniesli Vnímavé Deti, ktoré plánujú vydať všetky časti o Tafiti a Štetinke (v nemčine zatiaľ vyšlo 11 dielov) spolu s verziami pre menšie deti.  V Nemecku je táto séria veľmi obľúbená, takže sa máme naozaj na čo tešiť.





Tafiti a cesta na koniec sveta
Text: Julia Boehmeová
Ilustrácie: Julia Ginsbachová
Preklad: Silvia Vertanová
Počet strán: 80
Vnímavé Deti, 2018

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem Vnímavé deti.

Komentáre

  1. Škoda, že kniha navádza deti, aby považovali varovania rodičov za predsudky, aby ušli z domu a na vlastnej koži skúšali nebezpečenstvá. V knihe sa nakoniec nikomu nič zlé nestalo, takže deti majú pocit, že sa ani im nikdy nič nemôže stať, že jediný dôsledok riskovania je adrenalínový zážitok a stanú sa hrdinami.

    Na to už doplatilo veľa detí.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára