Preskočiť na hlavný obsah

Džungľa – jedinečná technológia Photicular™

Džungľa je fascinujúca kniha o prírode, v ktorej vďaka špeciálnej technológii Photicular ožívajú zvieratá, vtáky a plazy. Túto technológiu vytvoril umelec Dan Kainen, ktorý si ju dal dokonca patentovať. Sprievodný text napísala spisovateľka Kathy Wollardová, ktorá má na konte niekoľko náučných kníh pre deti, jej štýl je príťažlivý a dobre sa číta.


Efekt technológie Photicular spočíva v tom, že pri listovaní sa obrázok v knihe rozhýbe. Pre lepšiu predstavu som natočila video, ktoré si môžete pozrieť na našom Facebooku TU.


Po obsahovej stránke je kniha tiež pekne spravená. V úvode sa dočítate množstvo informácií o tom, čo presne džungľa je, kde sa na Zemi nachádza, čo je pre ňu charakteristické, aká je pre život na našej planéte dôležitá a prečo si ju musíme chrániť i keď v skutočnosti si ju skôr ničíme.


V knihe nájdete tieto živočíchy: 
rosnička Listárka Hullova, 
Tiger indický, 
had Štíhlovka, 
opica Hulman Thomasov, 
tarantula Vtáčkar Böhmov, 
Ara zelenokrídla, 
Okáľ sundský, 
motýľ Heliconius.


Každému z nich je v knihe poskytnutý priestor na dve strany - na jednej je text, na druhej fotka s technológiou Photicular
Okrem slovenského názvu je pri každom tvorovi uvedený latinský názov a skratkovite údaje ako: rozmer, prostredie, potrava, dĺžka života, hrozby, stupeň ohrozenia.


Kathy Wollardová opisuje život zvierat naozaj pútavo. Neznáme slová ozrejmuje čitateľovi priamo v texte jednou vetičkou, čím ich uľahčuje pochopiť. Samozrejme sa nevyhla číselným údajom, preto je kniha vhodná skôr pre školákov, ktorí dokážu uvažovať abstraktne, no zároveň sa dá vďaka pohyblivým fotografiám prezerať už s najmenšími deťmi. Tým môžu rodičia zaujímavosti zo života jednotlivých živočíchov prerozprávať vlastnými slovami na základe prečítaného. Veď uznajte, nejedno dieťa zaujme, že kedysi žili hady také široké, že by sa ledva pretlačili cez dvere, alebo že existuje opica, ktorá prežúva potravu ako krava.


V tejto sérii vyšli v slovenčine ešte knihy Safari a Na póloch
Je pre mňa zážitkom sledovať ľudí v kníhkupectve pri listovaní týchto kníh. 
Vždy vyčaria úsmev na tvári a je jedno koľko má ich čitateľ rokov. 








Džungľa – jedinečná technológia Photicular™
Vytvoril: Dan Kainen
Text: Kathy Wollardová
Preklad: Dušan Valent
Počet strán: 20
Ikar - Príroda, 2018


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar.



Komentáre