Preskočiť na hlavný obsah

Kto rastie v parku

Len čo sa dieťa narodí, zhŕkne sa okolo neho celá rodina a skúma, či sa viac ponáša na maminku alebo na tatina. A keď dieťa podrastie, samo si postupne uvedomuje, ktoré črty má so svojimi rodičmi spoločné a tiež, čím sa od nich odlišuje. Človek pociťuje potrebu byť v blízkosti niekoho, kto je mu podobný.


Ukrajinská autorka Kateryna Mikhalitsyna v knihe Kto rastie v parku cez príbeh o malom klíčku rastúcom v mestskom parku, ktorý sa rozhliada okolo seba na stromy stojace nad ním, ktorý túži zistiť na koho sa podobá a kým bude až vyrastie, hovorí deťom o dôležitých veciach ako je hľadanie samého seba, uvedomenie si toho kto som a kde patrím, podobnosti a zároveň rozdielnosti medzi ľuďmi. 
A tiež o šťastí: lebo šťastím je nájsť na tomto svete niekoho, kto sa na nás podobá. Aspoň lístočkami či trhlinkami na kôre...


Kniha Kto rastie v parku zároveň deti učí poznávať niektoré druhy listnatých stromov, rozoznávať ich podľa listov, plodov, hrúbky kmeňa, či drsnosti kôry a tiež to, čím sú užitočné pre ľudí a zvieratá.
V knihe nájdete tieto stromy:
Breza, Dub, Jarabina, Lipa, Javor, Jaseň, Klen, Gaštan, Topoľ, Vŕba a Ginko.

Po prečítaní tejto knihy môže aj obyčajná cesta do škôlky nabrať na zaujímavosti. Možno budete ako my s Mimi, chodiť s vykrútenými krkmi dohora, sledovať každý strom a snažiť sa prísť na to, ktorý druh to je (doteraz sme rozoznali akurát tak Gaštan, pretože pod ním vždy na jeseň zbierame plody, Čerešne rastúce popri ceste, ktoré na jar krásne kvitnú a Topole, každú zimu obťažkané množstvom vrán).


O milé, priam rozkošné, ilustrácie v tejto knihe sa postarala Oksana Bula, ukrajinská výtvarníčka, ktorá sa u nás dostala do povedomia vďaka jej autorskej detskej knihe Zubr si hledá hnízdo.


Na záver ešte dobrá správa. V prvej polovici mája 2018 vychádza v tejto sérii, v slovenčine, ďalšia kniha: Kto rastie v sade, o slávikovi, ktorý sa vracia z Afriky domov a hľadá správne miesto na postavenie si hniezda.




Keď som knihu Kto rastie v parku prvýkrát Mimi ukázala a kým si v nej listovala,
v krátkosti som jej len prezradila, že je o klíčku, ktorý chce zistiť akým druhom stromu je,
Mimi bez váhania odpovedala: 
„Predsa Ginko! 
Ginko je totiž môj najobľúbenejší strom, takže sme si jedno vysadili v záhrade.
Dievčatko naše všímavé ho preto ľahko spoznalo, potešilo ma to.






Kto rastie v parku
Text: Kateryna Mikhalitsyna
Ilustrácie: Oksana Bula
Ikar - Stonožka, 2018


Za poskytnutie recezného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar.

Linky použité v článku sú affiliátne. Za podporu ďakujeme!


Komentáre

Zverejnenie komentára