Preskočiť na hlavný obsah

Gréta

Podľa niektorých odhadov pri rýchlosti, s akou vyhadzujeme produkty z plastov - fľašky, tašky, rôzne kelímky - bude do roku 2050 v oceánoch viac plastov ako rýb a odhadom 99 percent morských vtákov bude mať vo vnútornostiach úlomky plastov (zdroj).


Kniha Gréta prostredníctvom pekného príbehu o veľrybe Gréte, najslávnejšej podmorskej speváčke, ktorá stratí hlas, predostiera deťom problém znečisťovania oceánov a morí plastami a inými odpadkami.


V čakárni u doktorky Zvieracej, spolu s Grétou, čaká na vyšetrenie množstvo pacientov. Korytnačie mláďatá pojedli plastové vrecká namiesto medúz, delfín Filip si poranil plutvu na rybárskej sieti, chobotnica Kleopatra so svrbiacimi vyrážkami, úhor Igor prestal iskriť, rodina krabov sa z mušlí presťahovala do plechoviek, z čoho začali kýchať a kašľať. A nám s Mimi najmilejší, žralok Žermén. Ten si zas vylámal zuby na ligotavej lodnej kotve v domnení, že ide o tuniaka. 


More je špinavé a preto sú všetky zvieratá choré. Rozhodnú sa konať! V noci vyzbierajú všetky odpadky a odnesú ich späť, ľuďom na breh. 
Zvieratá vyzdravejú a veľryba Gréta opäť spieva svoj najväčší hit, Pieseň o morskom vánku:
Uaaau, wiaaa, wieee.


V závere knihy nájdete Malý atlas veľrýb (netušila som, že je ich až toľko!) a tipy ako môže každý z nás pomôcť k zníženiu tvorby odpadkov.


Knihu napísala obľúbená autorka detských kníh, Andrea Gregušová (Červík Ervín, Operácia orech a iné dedkoviny) a ilustrovala ukrajinka Nastia Sleptsova (spolupracovala so slovenským výrobcom detského oblečenia Mile, našim susedom ilustrovala obálku jedného čísla detského časopisu Raketa).


V období keď sa kniha Gréta dostala na pulty kníhkupectiev, sme išli na dovolenku k moru. Ocitli sme sa na jednej pláži, kde more cez zimu vyhodilo na breh všetko, čo do neho nepatrí. Tak sme sa s Mimi hneď porozprávali o tom ako sa odpadky do mora dostali, že more si s nimi vie poradiť v tom zmysle, že ich vyhodí na pláž, no je to márny boj, lebo z inej strany ich do neho ľudia opäť nahádžu.


Rozprávali sme sa o tom ako obyvatelia prímorských krajín musia pláže vyčistiť, aby k nim turisti mohli prísť dovolenkovať. Často sa pridávajú dobrovoľníci. Napríklad, naši chorvátsky priatelia robia pred sezónou výzvu a každý dobrovoľník, ktorý sa do zbierania odpadkov z pláží zapojí, dostane u nich v reštaurácii domáci cheesecake.


Tým, že Mimi videla na živo ako sa veci majú, príbeh o spievajúcej veľrybe a jej podmorských priateľoch prežíva o to viac.


Gréta
Text: Andrea Gregušová
Ilustrácie: Nastia Sleptsova
Egreš, 2018


Komentáre