Preskočiť na hlavný obsah

Ako sme s Ťukťukom ťukťukovali

Kniha Ako sme s Ťukťukom ťukťukovali vyšla po prvýkrát v roku 2001. Autor Peter Karpinský ju venoval svojmu synovi. Vtedy vyšla s ilustráciami Svetozára Mydla a napriek tomu, že ide o oceňovaného maliara som rada, že vydavateľstvo Slovart sa rozhodlo druhé vydanie vložiť do maliarských rúk Martiny Matlovičovej, vizuálne pôsobí oveľa pútavejšie. Veď kto by si už na pultoch kníhkupectiev nevšimol elektrizujúco červenú obálku? 
A okrem toho, kolážové ilustrácie Martiny Matlovičovej si musíte nekonečne dlho prezerať.





Pýtate sa, kto je to ten Ťukťuk? Je to tvor, ktorý má rožky na hlave, ale nie je čertík. Má veľkú hlavu, ale nie je ufón. Je nízky, ale nie je škriatok. Je to skrátka Ťukťuk. Autor necháva na fantázii malého čitateľa čo si pod ním predstaví. Priznám sa, že ja som mala pred očami po celý čas Mimi, pretože Ťukťuk stvára lapajstvá hodné každého malého dieťatka.




A čo je ťukťukovanie? Nuž, môže to byť opäť čokoľvek. Vo mne to slovo evokuje detské vymýšľance, bláznenie sa, ale aj bojovanie proti nude a zažívanie malých dobrodružstiev.





Kniha obsahuje 12 rozprávok (ako mesiacov v roku) o priateľstve medzi spisovateľom a pomarančovým pažrošom Ťukťukom, ktorý sa jedného daždivého dňa objaví v jeho byte.
Peter Karpinský dokáže z bežných a mnohokrát zdanlivo na prvý pohľad nudných situácií (upršané počasie, upratovanie, pokazený budík, chytanie otravných múch, kúpa topánok, choroba) vytvoriť láskavé, hravé a fantazijné príbehy. 



Príbehy napísané živým jazykom, s jemným humorom, pre ktorý ho máme s Mimi rady.
Autor nezaťažuje deti trápeniami dnešného sveta dospelých, práve naopak. Vťahuje rodičov do sveta ich detí, aby si pripomenuli všetku tú nevinnosť a krásu, ktoré deti vidia v každodenných maličkostiach.





Ako sme s Ťukťukom ťukťukovali
Text: Peter Karpinský
Ilustrácie: Martina Matlovičová
Slovart, 2018


Za poskytnutie recezného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart.


Linky použité v článku sú affiliátne. Ďakujeme za podporu!



Komentáre

  1. výborná kniha od výborného autora. Len maličká pripomienka: autor ju venoval svojmu synovcovi, keďže sám nemá synčeka.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára