Preskočiť na hlavný obsah

O strachu

Každé dieťa prežíva rôzne obavy a trápenia. Najčastejšie sa deti boja tmy, návštevy lekára, cudzích ľudí, búrky alebo prvého dňa v novej škôlke a s tým súvisiacim odlúčením od svojich blízkych. 
Možno aj vaše dieťatko momentálne prežíva nejaké obdobie strachu. Ako si s ním poradiť?


Pomôcť môže prečítať si knihu. Aspoň u nás to tak vždy funguje. 
Nedávno vyšla interaktívna kniha Strach má veľké oči, do série k nej patrí aj Už sa nebojím tmy, ktorú možno doma máte, nakoľko po jej vyjdení v roku 2016 žala u malých čitateľov úspech. 
Obe knihy majú pevné stránky (dajú sa teda čítať už s najmenšími deťmi) s výsuvným mechanizmom. 
Keď je mechanizmus zasunutý, zobrazuje niektorú z foriem strachu, po jeho vysunutí sa ilustrácia zmení a strach sa rozplynie. Tento systém pristupuje k strachu rozumným a logickým spôsobom, čo môže pomôcť k jeho ľahšiemu prekonaniu u detí.
Textu je v knihách málo, môžete a nemusíte ho čítať, my si s Mimi často vymýšľame vlastný. Ilustrácií v oboch knihách sa chopil Jakub Cenkl, ktorého práce poznáte napríklad aj z edície Áno/Nie.

Strach má veľké oči


Knihou Strach má veľké oči malého čitateľa sprevádza dievčatko, ktoré má strach z lekára, prvého dňa v škôlke, vody v jazere, búrky, tunelu a toho, že ju mamička zabudne vyzdvihnúť z krúžku (dá sa to prirovnať k situácii keď dieťatko ostane v škôlke posledné). Je teda pomerne univerzálna, každý si tam nájde to svoje.

po prvýkrát do škôlky - obava

po prvýkrát do škôlky - rozplynutie obavy

búrka - obava

búrka - rozplynutie obavy

Strach má veľké oči
Text: Štěpánka Sekaninová
Ilustrácie: Jakub Cenkl
Albatros/B4U Publishing, 2018


Už sa nebojím tmy


V knihe Už sa nebojím tmy je pre zmenu hlavným hrdinom Tomáš, chlapec, ktorý sa bojí tmy. 
Viete ako v tme rôzne predmety nadobúdajú strašidelné tvary. Keď zapálite svetlo zistíte, že je to napríklad len oblečenie zavesené cez stoličku alebo hračky. Presne na tomto princípe kniha funguje, po vysunutí interaktívneho mechanizmu sa odhalia osvetlené veci, zvieratá, či ľudia, ktorí predtým hlavnému hrdinovi naháňali v tme strach.

detská izba - obava

detská izba - rozplynutie obavy

v stane - obava

v stane - rozplynutie obavy

Už sa nebojím tmy
Text: Helena Haraštová
Ilustrácie: Jakub Cenkl
Albatros/B4U Publishing, 2016



Za poskytnutie recenzných výtlačkov ďakujem spoločnosti Albatrosmedia.


Linky použité v článku sú affiliátne. Ďakujeme za podporu!


Komentáre

  1. Áno, tak to snáď všetci vedia, že ten strach dokáže byť občas celkom dosť nepríjemná vec, ale verím tomu, že by sa ľudia mali takýmto veciam stavať na priamo a mali by to riešiť. Napríklad moje deti sa veľmi báli nosiť nové detské oblečenie z obchodu, pretože sa pozreli na nejaký dokument divný a tak som im povedala, že strachom sa jednoducho musí čeliť :D

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára