Preskočiť na hlavný obsah

Vieš, ako sa čo vyrába?

Deti sú vo svojej prirodzenosti zvedavé, chcú všetko preskúmať, zistiť ako veci fungujú. Ideálne je, keď majú možnosť predmety vidieť, ohmatať, vyskúšať, rozobrať, opäť poskladať... 
Niekedy to však nie je možné. Ako si pomôcť?


Detské knihy sú dokonalou vizuálnou pomôckou a to najmä vtedy, keď sú pútavo a prehľadne spracované. Presne také sú encyklopédie Oldřicha Růžičky, ktorý ich má na konte niekoľko. Nedávno mu v slovenčine vyšla ďalšia: Vieš, ako sa čo vyrába? 
Tak si v nej poďte spolu s nami zalistovať.


Na šiestich rozkladacích mapách nájdete postup výstavby domu, výroby elektriny, auta, internetu, počítačových hier a peňazí. 


Na začiatku každej témy autor zrozumiteľne a stručne malého čitateľa oboznamuje so základnými pojmami, históriou a podobne.


Potom nasleduje veľkoformátová, rozkladacia mapa, na ktorej je zachytený celý výrobný proces. Ilustrátorka Alexandra Hetmerová do nej tiež pridala rôzne vtipné detaily s komiksovými bublinami. 


Okrem toho kniha obsahuje vlepené mini knižočky podrobnejšie zamerané na nejakú konkrétnu časť výrobného procesu. Napríklad, v poslednej téme o tom, ako sa robia peniaze, sú tri takéto prílohy a dočítate sa v nich niečo viac o grafickom štúdiu, v ktorom sa peniaze navrhujú, o tlačiarni kde sa tlačia bankovky a opatrujú ochrannými prvkami a o mincovni, v ktorej sa zas vyrábajú mince.


Výsledok je hravý a príťažlivý, navyše množstvo, rozloženie textu a väčšie písmená sú ideálne pre začínajúcich samostatných čitateľov. 






Vieš, ako sa čo vyrába?
Text: Oldřich Růžička
Ilustrácie: Alexandra Hetmerová
Albatros/B4U Publishing, 2018


 V tejto edícii, ešte v roku 2015, vyšla kniha Ako sa čo robí. Asi ju už budete mať problém zohnať v kníhkupectvách, ohliadnuť sa po nej však dá v knižniciach. Princíp spracovania je rovnaký ako pri vyššie spomínanej knihe, avšak v tejto sa dočítate o výrobe vecí každodennej potreby a to: o stoličke, knihe, lyžici, skle, chlebe a tričku. 
Dá sa v nej listovať aj s menšími deťmi keďže sú to predmety, s ktorými prichádzajú bežne do kontaktu. 
S Mimi obe knihy silno odporúčame!











Ako sa čo robí?
Text: Oldřich Růžička
Ilustrácie: Alexandra Hetmerová
Albatros/B4U Publishing, 2015


Za poskytnutie recenzných výtlačkov ďakujem spoločnosti Albatros Media.

Linky použité v článku sú affiliátne, vašu podporu si vážime. Ďakujeme!


Komentáre