Preskočiť na hlavný obsah

Rudolf Lukeš: Priestorové rozprávky

Rudolf Lukeš bol filmový architekt vo Filmovom štúdiu Barrandov, no po komunistickom prevrate vo februári 1948 dostal zákaz činnosti a následne pracoval ako písmomaliar v Národnom technickom múzeu v Prahe. Okolo roku 1960 sa zúčastnil výtvarnej súťaže organizovanej vydavateľstvom Artia (vydávalo knihy najmä na export). Rudolf Lukeš preň tvoril detské priestorové leporelá, ktoré v zahraničí slávili veľký úspech. Spolu s manželkou bol dokonca pozvaný na londýnsky knižný veľtrh kde našli pri jeho knihách stáť samotnú britskú kráľovnú, ktorú jeho tvorba očarila (zdroj TU).


Vďaka vydavateľstvu B4U Publishing sa Lukešove knihy dostali do povedomia aj u nás. V roku 2016 vyšla séria štyroch priestorových leporel o zvieratkách, o jednom z nich som písala TU. 

Teraz vyšli ďalšie štyri leporelá s pohyblivými obrázkami a retro ilustráciami: Magnus, mocný čarodejník, O neposlušnom ľadovom medvedíkovi, O márnivom koníkovi, O stratenom jelenčekovi. 
Na rozdiel od prvej série, tieto sú príbehové s ponaučením na konci.

Mimi sa zapáčili prvé dve menované, tak sa na ne v tomto článku pozrieme.

Magnus, mocný čarodejník


Leporelo Magnus, mocný čarodejník je, ako už samotný názov napovedá, o čarodejníkovi Magnusovi. Žije ukrytý hlboko v lese, v jaskyni spolu s mačkou Katastrofou, sovou Agátou a psom Asterixom. Jedného dňa sa čarodejník rozhodne splniť svojim maznáčikom tri priania. Sova Agáta sa chce stať orlom a pes Asterix si namiesto kosti želá biftek. 


Magnus zakaždým nalistuje vo svojej kúzelnej knihe zaklínadlo, no po jeho vyrieknutí sa voľačo pokazí a vykúzli niečo úplne iné (tu autor naplno využíva pohyblivé prvky). Mačka katastrofa sa im posmieva a keďže vieme, že posmievať sa druhým je škaredé, neminie ju trest, ktorý mačku poučí a deti pobaví.



Magnus, mocný čarodejník
Ilustrácie: Rudolf Lukeš
Text: Petra Bartíková
B4U, 2018


O neposlušnom ľadovom medvedíkovi


 Leporelo O neposlušnom ľadovom medvedíkovi je o malom Teddym, ktorý sa nechce naučiť plávať. Mama ho najprv prehovára, no napokon to vzdá a nechá ho samého.
Trucovitý Teddy sa chce hrať. Veľryba ho pozýva na jazdu na jej chrbte a spoločné plávanie, tulene ho volajú potápať sa a tak zisťuje, že bez toho, aby vedel plávať, môže na nich akurát tak pozerať z brehu. Keď sa pri hre s tučniakmi ponorí pod hladinu, pochopí aké dôležité je vedieť plávať a oľutuje, že mamu neposlúchol.




O neposlušnom ľadovom medvedíkovi
Ilustrácie: Rudolf Lukeš
Text: Pavla Hanáčková
B4U, 2018


Za poskytnutie recenzných výtlačkov ďakujem spoločnosti Albatros Media.

Linky použité v článku sú affiliátne. Za podporu ďakujeme!


Komentáre