Preskočiť na hlavný obsah

Zora na cestách

Komu by napadlo urobiť zo sliepky hlavnú hrdinku detskej knihy? Autorku a ilustrátorku Šárku Parkanovú! Poďte nahliadnuť do jej prvotiny, novinky Zora na cestách, malej, vtipnej knihy o sliepke-cestovateľke.


Zora svoj voľný čas trávi veľmi netradične - nad glóbusom, či atlasom. Zabáva sa tak, že zatvorí oči a krídlom (pravým!) ukáže na nejaké miesto na mape. Potom už len sníva o ďalekých krajinách.


A keď sa jej raz za čas podarí vycestovať za hranice, zdá sa jej o domove, pohodlnej pohovke a obľúbených knihách (pravá knihomoľka táto Zora a navyše vás niektoré tituly jej kníh vážne pobavia).


Príťažlivosť tejto útlej knižky spočíva vo vtipných, minimalistických ilustráciách hlavnej hrdinky. Oblečená je do rôznych kostýmov znázorňujúcich artefakty typické pre krajiny, v ktorých sa Zora práve nachádza. Raz ju autorka znázorňuje ako Mexičanku so sombrerom, inokedy ako Sochu slobody, matriošku, či Maďarku obľubujúcu papriku s Rubikovou kockou v rukách, teda... krídlach (u Mimi vedie Zora sliepka-iglu).



Keď vás ani po dočítaní knihy táto výnimočná sliepka neomrzí, môžete si s ňou zahrať napríklad pexeso, vymaľovať si ju alebo obliecť TU.
Šárka Parkanová už teraz chystá ďalšiu knihu, tentokrát bude hlavným hrdinom pes.
Tešíme sa!






Zora na cestách
Text a ilustrácie: Šárka Parkanová
Albatros, 2018

Komentáre