Preskočiť na hlavný obsah

Zuzana Csontosová: Jakub a čarovná kolobežka

Jakub a čarovná kolobežka od autorky Zuzany Csontosovej je jedna skvelá detská kniha. Čakala som skôr niečo na štýl fantasy s kopou nepravdepodobných situácií, no nakoniec sa z nej vykľul príbeh, z ktorého cítiť, že autorka chápe s čím sa potýkajú dnešné deti. Prostredníctvom dobrodružstiev hlavného hrdinu naznačuje ako sa dá vysporiadať s takými vážnymi udalosťami ako je smrť rodiča, šikana, no poukazuje aj na dôležitosť priateľstva a rodinných vzťahov.


Jakub je na prvý pohľad chlapec ako každý iný. Chodí do školy, najradšej sa hrá vo svojej izbe na počítači, avšak život mu na jeho mladé plecia naložil veľa. Žije len s otcom, ktorý na Jakuba nemá veľa času nakoľko pracuje ako lekár v nemocnici. Mama mu zomrela pri autonehode a Jakub sa s jej smrťou ešte len potrebuje vyrovnať. Keďže sa s otcom po smrti mamy presťahovali, nemá Jakub priateľov, navyše ho pre jeho nadváhu šikanujú dvaja chalani - Vlado a Rudo - zo školy.


Všetko sa zmení, keď na smetisku nájde starú červenú kolobežku. Pod Jakubovými šikovnými prstami sa premení na sťaby novú a on sa na nej môže povoziť. Stane sa čosi nečakané, kolobežka mu poďakuje! Vysvitne, že táto kovová nádhera vedie svoj vlastný život ako veľká cestovateľka, ktorá dokáže lietať rýchlejšie ako lietadlo. Vďaka nej Jakub spozná Michala, s ktorým sa stanú nerozluční kamaráti, potrestá Vlada s Rudom a nájde otcovi priateľku, ktorá vonia úplne ako mama.


Okrem toho malých čitateľov táto kniha obohatí o informácie o rôznych miestach na svete kam sa s kolobežkou Jakub vyberie. Navštívia Tádž Mahal v Indii, Notre Dame a Eiffelovu vežu vo Francúzsku, Londýn a Cambridge v Anglicku. Ale i taký Devín na Slovensku (inak je dej zasadený do nášho hlavného mesta).
Zuzana Csontosová vie všetko podať tak pútavým spôsobom, že jednoducho budete musieť s deťmi vybrať mapy i encyklopédie a študovať, zisťovať, snívať o týchto miestach aj po dočítaní knihy. Nádherné farebné ilustrácie Ľuboslava Paľa sú už len čerešničkou na torte.







Jakub a čarovná kolobežka
Text: Zuzana Csontosová
Ilustrácie: Ľuboslav Paľo
Albatros, 2017


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatros Media.



Komentáre

Zverejnenie komentára