Preskočiť na hlavný obsah

Fabrice Colin: Rozprávkové pohromy!

Séria knižiek Rozprávkové pohromy! sú bláznivé verzie klasických rozprávok bratov Grimmovcov a Charlesa Perraulta. Doteraz vyšli: Snehulienka, Červená čiapočka, Kocúr v čižmách a Palček. Za ich vznikom sú dvaja francúzi - spisovateľ Fabrice Colin (autor mnohých sci-fi románov pre dospelých, tiež tvorca komiksov) a ilustrátorka, aj dizajnérka v jednej osobe, Zelda Zonk. 


Celá séria je naozaj podarená. Klasický text pôvodných rozprávok, ktoré pozná každé dieťa, je doplnený o modernú verziu v podobe komiksu. Práve komiksové bubliny, spolu s originálnymi ilustráciami, dodávajú týmto rozprávkam humor a postavám dynamiku. 


Rozprávkové pohromy! Snehulienka


Máte pri čítaní rozprávok o princeznách pocit, že tie sú síce milé, láskavé a dobré, no pritom doslova brzdy? Podobné myšlienky mali zrejme aj Fabrice Colin a Zelda Zonk, pretože Snehulienku v modernejšej verzii vykreslili ako človeka, ktorému to trocha pomalšie páli. Viete ako sa zlá macocha prezliekla najprv za trhovkyňu, potom za žobráčku a takto zamaskovaná navštívila Snehulienku s cieľom zbaviť sa jej... Snehulienka jej zakaždým otvorí dvere napriek varovaniu trpaslíkov, aby ich nikomu, kým budú preč, neotvárala. Veľmi vtipné mi prišlo, keď sa trpaslíci Snehulienky po príchode domov a jej opätovnom zachránení pýtajú:

Tak ešte raz, čomu presne nerozumieš vo vete: Nikoho nepúšťaj dnu!?

Hovoria mi z duše.


Autori doslova každú kľúčovú scénku tejto rozprávky otočili na žart, mnohokrát s príchuťou čierneho humoru. 







Rozprávkové pohromy! Červená čiapočka


Kým Snehulienku autori zobrazili ako osobu s menším intelektom, z Červenej čiapočky urobili moderné dievča, ktoré má červeného oblečenia po krk a uvažuje, či je jej mama celkom v poriadku, keď chce, aby stále chodila v červenom. 


V knihe je opäť mnoho humorných scén. Tak napríklad: 
Červenej čiapočke sa veru nechce merať dlhú cestu k starej mame peši, preto zisťuje koľko by stálo poslať košík s jedlom po kuriérovi. 
V scénke kde vlk uteká cez les k starej mame, Červená čiapočka namiesto zbierania kvetov na lúke, ťuká do mobilu. Je to skrátka riadna puberťáčka.


Príjemne ma prekvapil záver, pretože napriek vtipným vsuvkám, je poučný:

Z toho nám plynie, že malé dievčiny, milé a voňavé ako kvetiny, nemali by sa baviť s cudzími...
... Beda potom, ak dievča nevidí, že najhorší sú práve vlci zdvorilí!


Rozprávkové pohromy! odporúčam pre deti, ktoré čítanie nemajú až tak v obľube, avšak rodičia túžia, aby čítali. Myslím, že na naštartovanie lásky ku knihám sú tieto ideálne.

No a vtipy si samozrejme užije aj dospelý knihomoľ. 
Priznám sa, Snehulienku som brala pre seba.






V spolupráci s vydavateľstvom Svojtka & Co., sme si pre vás pripravili špeciálnu zľavu 20% z bežnej ceny na celý sortiment na webovej stránke vydavateľstva. 
Do objednávky je potrebné zadať kód MIMI20. 
Platí do 21.3.2018 vrátane.

Pre ľahšie vyhľadanie kníh na webovke: 
Snehulienku nájdete TU a Červenú čiapočku zas TU.




Snehulienka/Červená čiapočka
Rozprávkové pohromy!
Text: Fabrice Colin/bratia Grimmovci/Charles Perrault
Ilustrácie: Zelda Zonk
Svojtka & Co., 2018


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Svojtka a Co.



Komentáre