Preskočiť na hlavný obsah

Rastlinopis

Knihy Rastlinopis s podtitulom Podivuhodné pravdy a výmysly zo zeleného sveta som sa nevedela dočkať od okamihu ako vydavateľstvo Artforum zverejnilo informáciu, že ju plánuje tento rok vydať a verím, že mnohé/í ste to mali podobne. Čím je táto náučná kniha tak mimoriadna?


V prvom rade ide o hravosť textu. Autor Jiří Dvořák informácie o jednotlivých rastlinách podáva formou krátkych, pútavých, vtipných príbehov a vymyslených rozprávok, do ktorých fakty tak šikovne zakomponoval, že si ich každé dieťa raz-dva zapamätá. V druhom rade sú to nádherné, nápadité akvarelové ilustrácie Alžběty Skálovej, ktoré robia túto knihu výnimočnou.


Autor do knihy zaradil rastliny tuzemské i exotické, známe i menej známe a abecedne ich usporiadal, čím uľahčil ich vyhľadávanie. Samozrejmosťou každej náučnej knihy je obsah a register pojmov, Rastlinopis nie je výnimkou.

Jiří Dvořák sa v knihe, okrem charakteristickým vlastnostiam jednotlivých rastlín, venuje aj takým pojmom ako je genetika, evolúcia, GMO, bunka, forenzná botanika (odvetvie, ktoré používa rastliny ako dôkazy pri vyšetrovaní zločinov).


Hravosť hlavného textu Jiří Dvořák doplnil rôznymi hádankami a veršovačkami, ilustrátorka Alžběta Skálová zas humornými, čierno-bielymi komiksovými vsuvkami, ktoré sú výbornou vizuálnou pomôckou pri snahe zapamätať si prečítané.

Ďalšie zaujímavosti nájdete v krátkych, farebne odlíšených, poznámkach na bokoch strán s názvom Veríte tomu? a Dobrá otázka. 


Ako odbornú garantku si autor povolal Radku Sudovú z Botanického ústavu Akademie věd a aj samotná ilustrátorka Alžběta Skálová si rastliny najprv naštudovala, kým ich začala maľovať. Je teda spracovaná na vysokej odbornej úrovni a preto ju môžu ako doplnkovú literatúru využívať učitelia na hodinách prírodopisu. Ku knihe existujú dokonca pracovné listy, stiahnuť sa dajú TU. 








Kniha Rastlinopis zaujme už pri prvom kontakte - obálkou. Tá po rozložení vytvára plagát s tulipánmi. Vedeli ste, že tulipány pochádzajú z Turecka a európskym cestovateľom, ktorí ich objavili, ich vzhľad pripomínal turbany? Tulipán je vlastne skomolený turban. Ilustrátorka Alžběta Skálová sa s tulipánmi pohrala, vtipne ich poňala a tak z niektorých vznikli tulidámy.



Rastlinopis
Podivuhodné pravdy a výmysly zo zeleného sveta
Text: Jiří Dvořák
Ilustrácie: Alžběta Skálová
Artforum, 2018



Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Artforum.



Komentáre