Preskočiť na hlavný obsah

Sanja Pregl: Skutočný kamarát

Slovinský tandem - spisovateľka Sanja Pregl a ilustrátorka Maja Lubi vytvorili veľmi potrebnú knihu pre deti, o šikane: Skutočný kamarát.


Bohužiaľ, približne tretina detí sa za svoj život stretne s nejakou formou šikany. Väčšinou sa s tým boja priznať, čo agresorom nahráva do karát. Je dobré sa so svojimi deťmi o šikane rozprávať, aby vedeli reagovať. S Mimi sme už na túto tému viackrát spolu hovorili, môjho brata totiž na základnej škole šikanoval jeden starší chalan. Báli sa ho učitelia a riaditeľka nášmu ocinovi povedala, že ona s tým nič nevie robiť. Ocino to teda vzal do vlastných rúk. V podstate stačilo ukázať, že sa ho nebojí a vlastne presne o tom je aj kniha Skutočný kamarát.


Je prirodzené, že ten kto je šikanovaný, pociťuje strach. Hlavný hrdina tejto knihy, Oliver, sa rád hrá na rôznych superhrdinov. Jedného dňa zbadá ako v parku partia starších chlapcov šikanuje jeho kamaráta Šimona. Doma si predstavuje čo by urobil, aby svojho kamaráta ochránil. Na druhý deň sa opäť stane svedkom rovnakého scenára ako deň predošlý. Oliver tentoraz naberie odvahu, všetko tajne nahrá na svoj mobil a nakoniec sa do chlapcov pustí. Šimon nestratí duchaprítomnosť, začne volať o pomoc, na čo dobehnú dospelí, ktorí zasiahnu a všetko dobre dopadne.


Páči sa mi, že táto kniha deti motivuje, aby boli všímavé voči svojmu okoliu, aby sa zastali kamarátov, aby zasiahli do neprávostí v rámci svojich možností, no zároveň dáva priestor na rozhovor o tom, či sa Oliver zachoval správne, či príliš neriskoval, keď sa s chlapcami pustil do bitky. Aj v knihe Oliverovi spolužiaci zachovávajú rozličný postoj k jeho konaniu:
Si frajer Oliver!
Ty si blázon, Oliver!
Som hrdý, že mám takého kamaráta!
Ty si taký odvážny, Oliver!
Ja by som na to nemala odvahu!
Ty nie si odvážny, ty si blázon!


Podstatný moment je, že nakoniec do situácie zasiahnu dospelí. Je dôležité, aby deti vedeli, že môžu požiadať o pomoc ľudí, ktorým dôverujú - rodičov, učiteľov, ale aj okoloidúcich napriek tomu, že ich agresor zaprisaháva, aby nikomu nič nepovedali. 
Aj môj brat nakoniec ľutoval, že o šikane nepovedal doma skôr. Rodičov zas trápilo, prečo sa im nezdôveril, keď vzťah majú dobrý. Na tom vidieť akú moc môžu v očiach obetí získať tí, ktorí ich šikanujú. Preto je dobré, že vznikajú knihy ako Skutočný kamarát. 




Skutočný kamarát
Text: Sanja Pregl
Ilustrácie: Maja Lubi
Pro Solutions 2017


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Pro Solutions.



Komentáre

  1. toto je krásna a potrebná knižka. Ďakujem za dobrú a úprimnú recenziu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tento rok este vyjde jedna o sikane, som rada, lebo naozaj sa treba o nej rozpravat. A dakujem :-)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára