Preskočiť na hlavný obsah

Vtáčí atlas

Zuzana Mitošinková, skvelá žena, ktorá stojí za malým vydavateľstvom Egreš, o. z., je zároveň veľká milovníčka prírody. Páči sa mi, že túto svoju vášeň prenáša do svojej práce s knihami. Na jej námet vznikli takmer všetky knihy, ktoré v Egreše vyšli. 


Vydanie knihy Vtáčí atlas vnímam ako prirodzené vyústenie Zuzkinej lásky k prírode. Ak sledujete Egreš, o. z. na Instagrame, nemôžete si nevšimnúť, že okrem kníh postuje zábery obyvateľov lesa, či inej oblasti, ktorú práve navštívila. Aj vďaka nej som začala viac pozorovať život v okolí nášho domu.


Mimi samozrejme, asi ako každé dieťa, sleduje tvorčekov v prírode, no najmä na našej záhrade od malinkatého malinka. Najradšej pozoruje mravce, každý večer striehne na ježka, ktorý v rovnakom čase cupitá cez našu záhradu a celú zimu pozorovala sýkorky, ktoré sa hostili v našom kŕmidle na strome. 


Vtáčiemu atlasu sa preto veľmi potešila a s radosťou s ním zapózovala, čo je badať aj z fotiek. Ukážky Mimi vyberala sama, nadšene vykrikovala pri každej strane, že práve tá je najkrajšia. Ilustrácie Adely Režnej (Cukrové topánky) sú skutočne nádherné. Vtáky zachytila verne, odviedla kus dobrej práce.


V atlase nájdete 112 druhov vtákov žijúcich na Slovensku rozdelených podľa oblastí, v ktorých ich môžeme vidieť: 1. Lesy, 2. Vysokohorské biotopy, 3. Polia, lúky, pasienky, 4. Mokrade, stojaté a tečúce vody, 5. Obydlia ľudí.
Informácie o vtáčikoch napísal ornitológ a ochranár Ján Gúgh zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti. Prácu Jána Gúgha ako i prácu jeho kolegov môžete sledovať na stránke www.vtaky.sk kde nájdete množstvo zaujímavostí o vtákoch a ich ochrane.


Ako každá správna náučná publikácia, i Vtáčí atlas obsahuje register, ktorý uľahčuje vyhľadávanie v knižke. Na záver ešte pár slov o nebezpečenstvách striehnucich na vtáky, rady ako im pomáhať, či už v zime kŕmením alebo v lete vodičkou, aj o tom čo robiť keď nájdeme vtáčie mláďa, či raneného vtáčika.


Knižka Vtáčí atlas je nielen užitočná, ale aj krásna. Spomínané ilustrácie Adely Režnej aj samotné prevedenie knižky, ktorá má plátený chrbátik a je vytlačená na kvalitnom papieri Munken z nej robí masthevku každej rodinnej knižnice.




Vtáčí atlas
Námet: Zuzana Mitošinková
Text: Ján Gúgh
Ilustrácie: Adela Režná
Egreš, o. z., 2019

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Egreš, o. z.

Komentáre