Preskočiť na hlavný obsah

Včelár Jožko

Kde sú včely, tam je život!
výstižne napísala Simona Čechová vo svojej autorskej prvotine Včelár Jožko a je to aj hlavné posolstvo knihy.


Včelár Jožko je nádherne ilustrovaná novinka o včielkach, priateľstve a radosti z každodenných maličkostí. Ilustrátorka Simona Čechová vytvorila túto knihu ako poctu svojmu starému otcovi, ktorý ju zasvätil do včelárstva.


Jožko žije celkom sám uprostred doliny. Z ilustrácií na nás priam dýcha jeho opustenosť a smútok. Jedného dňa objaví za svojou chalúpkou roj včiel. Najprv si o včielkach naštuduje čo to v knižkách, potom zmajstruje úľ a zrazu už nie je sám. Teší sa na každé ráno až pozdraví svoje susedky. Cez deň včielky pozoruje, po večeroch si o nich číta v knihách, aby bol z neho dobrý včelár.


Z príbehu sa deti nenásilnou formou dozvedia o jednej z najdôležitejších činností včiel - o opeľovaní. Včielky opelia všetky rastlinky v doline, v ktorej Jožko býva. Tá krásne rozkvitne, prídu noví obyvatelia, odrazu je v nej život.


Jožko získa množstvo nových priateľov, stará sa o včielky, stáča med, založí si zeleninkovú záhradku... konečne je šťastný!


V závere autorka umožňuje malé nahliadnutie do života včiel a včelárstva. 
Knižku môžete s deťmi čítať od 2 rokov. Pamätám si ako sme s Mimi v tomto období čítali českú knihu Lumír včelaří a ako som vtedy trochu ľutovala, že nemáme podobnú knihu v slovenčine. Teším sa, že teraz už áno a že ju vytvorila práve Simona Čechová, ktorej ilustrácie sme s Mimi obdivovali v knihe Tri mačiatka tety Mily.


Vydavateľstvo Stonožka si dalo záležať na prevedení knihy. Kvalitná väzba a papier Munken, na ktorom ilustrácie v hnedých a modrých odtieňoch krásne ukážu. 
Autorku musím pochváliť za pekný jazyk, príbeh je radosť čítať.
Včelár Jožko je pre mňa najkrajšia slovenská kniha roku 2019.





Včelár Jožko
Text a ilustrácie: Simona Čechová
Stonožka, 2019

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Stonožka.

Komentáre