Preskočiť na hlavný obsah

Veľká kniha o operených tvoroch

Autora a ilustrátora kníh pre deti Yuvala Zommera ani netreba predstavovať. Jeho knihy sa aj u nás stali obľúbenými, vyhľadávanými a novinky očakávanými. 


Netrpezlivo som striehla kedy vyjde Veľká kniha o operených tvoroch. Dočkala som sa a som nadšená! Ilustrácie Yuvala Zommera sú opäť krásne a vďaka téme o vtákoch aj nádherne farebné a pestré. 


Obsahovo je koncipovaná rovnako ako jej predchodkyne Veľká kniha o malých tvoroch a Veľká kniha o morských tvoroch, o ktorých som písala TU a TU. To znamená, že celostranové ilustrácie dopĺňajú informácie, tentokrát zo života vtákov. Tiež obsahuje hľadaciu úlohu - v knižke treba na každej strane nájsť vajíčko.


V knihe sa dočítate o rodokmeni vtákov, ako vtákov pozorovať, načo je vtákom perie, prečo vtáky znášajú vajcia a prečo sú vajcia oválne a nie okrúhle, kam vtáky na zimu odlietajú, či ako si stavajú hniezdo. V závere nájdete pár informácii o tom čo robiť ak chcete mať v záhradke vtáky, čím a kedy ich kŕmiť a pod.


S Mimi nás najviac zaujalo, že sove počas letu prúdi vzduch cez perie čo spôsobuje, že keď sa vrhá na korisť, nie je ju počuť. Chichúňali sme sa nad plameniakmi, ktorí si ocikávajú nohy keď im je teplo. Yuval Zommer vyvrátil mýtus o strakách, zlodejkách všetkého lesklého. Vraj ligotavých vecí sa v skutočnosti boja! Dozvedeli sme sa, že papagáje sú verné svojmu partnerovi celý život a to sa môžu dožiť aj sto rokov! Zosmutneli sme keď sme sa dočítali, že albatrosy si často pomýlia plasty plávajúce vo vode s potravou a kŕmia nimi svoje mláďatá. Premýšľali sme nad vrabcami a drozdami, ktorí musia v mestách spievať hlasnejšie a vo vyššej tónine ako na vidieku, aby prehlušili hluk mesta.


Veľká kniha o operených tvoroch je vydarená a perfektne dopĺňa sériu veľkých kníh Yuvala Zommera. Sériu si môžete rozšíriť o nálepkové zošity.


Ak vás ilustrácie Yuvala Zommera očarili môžete ešte siahnuť po knihe Čo sa skrýva pod zemou, ktorú napísala Charlotte Guillainová. Táto dvojica spoločne minulý rok vytvorila ďalšiu knihu, no zatiaľ ju dostať len v angličtine - The Skies Above My Eyes.
No a už posledná namotávka. V septembri má Yuvalovi Zommerovi vyjsť kniha o Vianociach - The Tree That´s Meant to Be.







Veľká kniha o operených tvoroch
Rybáriky, kolibríky a iné vtáky
Text a ilustrácie: Yuval Zommer
Počet strán: 64
Slovart, 2019


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart.


Komentáre