Preskočiť na hlavný obsah

Štěpánka Sekaninová: Veľká kniha snehu a ľadu

Svetlo sveta nedávno uzrela novinka Veľká kniha snehu a ľadu, ktorej vydanie som netrpezlivo očakávala a verím, že ste boli na tom podobne. Poďme sa teda pozrieť do vnútra tejto krásky.


Autorkou textu je Štěpánka Sekaninová, ilustrácií Niké Papadopulosová. Ako si môžete všimnúť, na tejto knihe pracovali iní ľudia ako na jej predchodkyni, Veľkej knihe tmy, o ktorej som písala TU. Zostavená je však podobne: obsahuje 5 rozkladacích dvojstránok s celostranovými ilustráciami, ktoré ukrývajú množstvo detailov a po ich bokoch si deti môžu prečítať kopu pútavých informácií o snehu a ľade.


V knihe Veľká kniha snehu a ľadu sa deti dozvedia ako sneh vzniká a čo to ten sneh vlastne je. Zistia aké druhy snehu existujú, či je sneh naozaj biely a prečo chrupčí pod nohami. Ďalej si môžu prečítať o dôležitosti snehu v prírode, že prečisťuje vzduch a chráni nielen drobné hlodavce pred šelmami, ale aj pôdu pred premrznutím. 


Jedna časť knihy je venovaná zimným športom a histórii saní, snežníc a lyží. Deti sa zo stránok dozvedia ako vzniká technický sneh, ako fungujú snehové delá a aký negatívny dopad majú na svoje okolie. Tiež zistia ako vzniká lavína a kto nám pomôže, keď sa v zasnežených horách stratíme.


Prostredníctvom stránok knihy malí čitatelia nahliadnu do života na severnom a južnom póle. Dozvedia sa, že Arktída aj Antarktída sú priam posiate výskumnými stanicami a čo tam vlastne vedci môžu skúmať aj keď sa na prvý pohľad zdá, že je tam všetko rovnako biele a zamrznuté.


Keď som si s Mimi knihu čítala, cítila som sa ako malé dieťa, ktoré sa teší z čerstvo napadaného snehu. Aj keď som dospelá, mnoho informácií bolo pre mňa nových. No tak schválne, vedeli ste, že vločky spievajú? A že na svete neexistujú dve rovnaké snehové vločky? S Mimi nás dostala informácia, že aj uprostred púšte si môžu ľudia zalyžovať na zjazdovke. Paf sme boli z poznatku, že žaby nechávajú svoje telo v zime zmrznúť, potrebujú však na to snežnú perinu. Bez nej by skutočne zamrzli a nedožili sa jari. 
Dlho sme spolu s Mimi študovali ako si Eskimáci stavajú zo snehu iglu. Či sú iglu pevné, či v nich nie je zima, či môžu mať okná a prečo sú vlastne guľaté. 


V knihe toho nájdete oveľa viac, neprezradím vám však všetko, aby som vám nevzala radosť z objavovania. Verím, že Veľká kniha snehu a ľadu sa v knižniciach vašich detí usalaší rovnako pevne ako Veľká kniha tmy.
Na záver už len informácia pre potešenie, v češtine je dostupná už aj Velká kniha podzemí.









Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia.


Veľká kniha snehu a ľadu
Text: Štěpánka Sekaninová
Ilustrácie: Niké Papadopulosová
Albatros, 2017


Komentáre

Zverejnenie komentára