Preskočiť na hlavný obsah

Prečítané leto: O vode

Na týždeň o vode som sa veľmi tešila. U nás totiž by sme mohli Prečítané leto o vode premenovať na Prečítaný rok o vode nakoľko vodné aktivity má Mimi veľmi rada a je jedno, či je leto a či zima. Kým v lete sa môže dostatočne vyblázniť na záhrade kde je možností namočiť sa skutočne veľa, v zime jej musí stačiť vaňa plná vody. 


Na tému vody som sa tešila ešte z jedného dôvodu. Detská knižnica sa nám rozrástla o podarené knihy od autora menom Nicholas Oldland: Hurá na řeku a Výlet do divočiny. Ide o moderné bájky. Hrdinami oboch knižiek sú najlepší kamaráti medveď, los a bobor. Druhá kniha síce do témy Prečítaného leta moc nesedí, povedala som si však, že ju sem zaradím. Keďže ide o sériu, s Mimi ich vždy čítame spolu, tak nech sú pekne v jednom článku. 

Hurá na řeku
Text a ilustrácie: Nicholas Oldland
Presco Group, a.s., 2015


Ak by som sa mala rozhodnúť len pre jednu z týchto knižiek, moja jednoznačná voľba by padla na knihu Hurá na řeku a Mimi so mnou súhlasí. Prečo? Nech sa páči, začítajte sa ďalej.


Bájka Hurá na řeku je o tom ako sa medveď, los a bobor rozhodnú ísť na výlet loďkou. Napriek tomu, že sú kamaráti, nevedia sa dohodnúť. Raz sa hádajú, kto bude kormidlovať, potom zasa na ktorej strane budú pádlovať. Keď sa pred nimi objaví bobria hrádza, každý má svoj vlastný spôsob ako ju prekonať. Náhle sa mierny prúd rieky zmení vo vodopád a naši priatelia pochopia, že bez spolupráce sa bezpečne domov nedostanú.


S Mimi sme si zamilovali túto knihu pre ilustrácie Nicholasa Oldlanda. Už samotnou svojou jednoduchosťou a akousi čistotou, pretože na stránke nie je veľa objektov, vyvolávajú v čitateľovi humor. Najvtipnejší sa nám zdá bobor s jeho veľkými zubami a vypúlenými očami. Smejeme sa na ňom ako hryzie pádlo a hovorí: Mám hlad!, ako oddychuje na lodičke potom, čo prekonajú vodopád, ako ho chce medveď prehodiť na breh, aby privolal pomoc. Los je však svojimi akrobatickými kúskami v tesnom závese. Trojicu kamarátov zrkadlí nenápadný ružový vtáčik, čo pôsobí tiež humorne.






Výlet do divočiny
Text a ilustrácie: Nicholas Oldland
Presco Group, a.s., 2015


V knihe Výlet do divočiny sa opäť stretávame s medveďom, losom a bobrom. Tentokrát sa rozhodnú pre výlet v horách. Ich súťaživé povahy však z výstupu na vrchol hory urobia preteky. Rýchlosť sa im nevypláca a los s medveďom sa ocitnú v nebezpečenstve. Našťastie všetko dobre dopadne, no traja kamaráti sa rozhodnú, že napätia stačilo a cestu si budú užívať pekne pomaly.  Až vtedy začne byť ich výlet naozaj zaujímavý. Cestou si vzájomne pomáhajú a keď sa konečne ocitnú na vrchole hory uznajú, že zdolať ho bolo skvelé, no radosť z cesty bola ešte lepšia.


Výlet do divočiny má vtipné momenty, no už sme sa pri nej nesmiali tak ako pri čítaní Hurá na řeku. Na druhú stranu si však Mimi posolstvo príbehu viac uvedomila. Aj v tomto prípade sú použité jednoduché ilustrácie v tlmených farbách. Najviac sa nám páči ako autor zobrazil chôdzu troch kamarátov. Naozaj detsky milo.







Ak sa vám knihy autora Nicholasa Oldlanda zapáčili, môžete sa ešte poobzerať po ďalších jeho knihách, ktoré vyšli v angličtine: The Busy Beaver, Big Bear Hug, Making The Moose Out Of Life, Dinosaur Countdown.


Komentáre

  1. Máme už nějakou dobu obě půjčené z knihovny. A tříletá je má moc ráda. Čteme pořád dokola. :-) Krásné dny. Veronika

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za komentár a prajem pekné chvíle pri spoločnom čítaní :-)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára