Preskočiť na hlavný obsah

Ako to funguje? Ľudské telo


Nikola Kucharská tvorí náučné knihy pre deti, ktoré sú nápadité, hravé, humorné. Informácie podáva prostredníctvom ilustrácií, krátkych popiskov a komiksových bublín.



Tak ako v knihe Ako to funguje? Zvieratá, o ktorej som písala TU, aj v tejto knihe sa stretávame s Klárou a jej dedkom. Klára má množstvo otázok, tentokrát o ľudskom tele a dedko jej odpovedá prostredníctvom kresieb, ktoré vždy načrtne do kockovaného zápisníka.


Kniha je rozdelená na štyri tematické okruhy: 
Ja a moja rodina, Zmysly a mozog, Zdravý spôsob života, U lekára. 



V nich postupne zistíme ako funguje telo. 
Spolu s Klárou a jej dedkom zabŕdneme do genetiky, pozrieme sa ako to vyzerá v maminom brušku, dozvieme sa niečo o zmysloch a nervovej sústave, prejdeme si tráviacu sústavu, dýchanie, fungovanie svalov, srdca a krvného obehu, kože, imunity a kostí.


V závere sú znázornené jednotlivé oddelenia v nemocnici, povolania súvisiace s medicínou a inšpiratívne osobnosti, ktoré sa preslávili v oblasti zdravotníctva.


Kniha Ako to funguje? Ľudské telo je písaná zložitejšie ako jej predchodkyňa, resp. téma ľudského tela je zložitejšia, preto si myslím, že text pochopia trochu väčšie deti, avšak s tými menšími sa dajú mnohé veci čítať prostredníctvom drobných ilustrácií nakreslených v tele Kláry. Tie sú výstižné a vtipné.


Každá téma začína plnofarebnou ilustráciou so spomínanými  komiksovými bublinami a množstvom detailov. Verím, že na týchto stranách malí čitatelia pobudnú istú chvíľu, pretože je na nich čo pozorovať, čítať, dozvedať sa, ale aj zabávať sa.











Ako to funguje? Ľudské telo
Text a ilustrácie: Nikola Kucharská
Stonožka, 2019


Komentáre