Preskočiť na hlavný obsah

Kde je Ester N?

Kniha Kde je Ester N? vznikla na podnet Slovenskej národnej galérie (SNG), ktorá sa aj touto formou snaží do galérie pritiahnuť malých návštevníkov. 
Na výsledok som bola mimoriadne zvedavá nakoľko kniha ma upútala už obálkou avizovanou pred jej vydaním aj menami ako Monika Kompaníková, ktorá je autorkou textu a Barbora Idesová, ktorá knihu krásne ilustrovala. 
Pamätám si radosť keď som knihu po prvý raz držala v rukách. Kvalitný papier, tlač, obálka, grafická úprava... skrátka z knihy cítiť, že na nej jej tvorcom záležalo. 
Ale vás už iste zaujíma čo nájdete vo vnútri. Poďme sa na to teda pozrieť. 



Príbeh je situovaný do zrekonštruovaných priestorov SNG v Bratislave avšak napísaný je spôsobom, ktorý umožňuje predstaviť si akúkoľvek galériu. Prostredníctvom nočného dobrodružstva dvanásťročnej Ester a jej potkanieho maznáčika Ernesta kniha detskému čitateľovi približuje fungovanie galérie. Spolu s hlavnými hrdinami sa tak ocitáme na miestach, ktoré ostávajú bežnému návštevníkovi galérie skryté. 




Ester sprevádza galerijný elektrikár Antoš. Ukáže jej čo robia reštaurátori, kurátori, archivári, či grafici. Prezradí jej čo je to depozit a prečo galéria potrebuje stolársku dielňu. Naučí Ester rozdiel medzi originálom, kópiu a falzifikátom umeleckého diela.


Cítite sa pri návšteve galérie stratene? Neviete prečo je nejaké dielo umením a iné nie? Vďaka Antošovi pochopíte, že je v poriadku umeniu nerozumieť a napriek tomu sa nám môže páčiť alebo sa nám nepáči napriek tomu, že mu rozumieme. Že vďaka umeniu spoznávame obdobie, v ktorom dielo vzniklo, zmýšľanie vtedy žijúcich ľudí, čo sa im páčilo.

„Obrazy a sochy sú ako knihy - treba v nich vedieť čítať. Každá farba, každý predmet, dokonca aj to, ako kto na obraze stojí, aký je vysoký, ako je obraz zarámovaný, nič z toho nie je náhodné. Umelec tým chcel niečo povedať.“


V príbehu sú pútavým spôsobom spomenuté existujúce umelecké diela. Nájdete ich bližšie popísané v katalógu diel v závere knihy a teda niektoré z nich aj priamo v SNG.


Kniha obsahuje hravý prvok - farebné fólie, vďaka ktorým špeciálne nakreslené ilustrácie odkrývajú svoje tajomstvá. Tieto ilustrácie sú do príbehu citlivo zakomponované, pomáhajú ľahšiemu pochopeniu veci. Napríklad v časti kde Antoš hovorí, že niekedy sú obrazy premaľované, reštaurátori obraz vyčistia a odhalia pôvodnú maľbu nasleduje spomínaná špeciálna ilustrácia nakreslená modrou a červenou farbou. Keď priložíte k oku červenú fóliu uvidíte obraz človeka na koni, keď modrú, tak vodného vtáka.



Keď už sme pri ilustráciách musím napísať, že Barbora Idesová je skúsená ilustrátorka, ktorej tvorba je jedinečná. Rada maľuje rôzne bytosti a túto jej záľubu si nenechala ujsť ani v knihe Kde je Ester N?, ktorá je jej prvou detskou knihou. Inak ju môžete poznať napríklad vďaka spolupráci s časopisom Bublina, novinami Čo čítať, či Egreš, o.z.



Spisovateľku Moniku Kompaníkovú asi nemusím nejako zvlášť predstavovať, je to naša oceňovaná spisovateľka a jej Hlbokomorské rozprávky sú priam nevyhnutnou výbavou každej detskej knižnice. 



Výsledok spolupráce SNG, Moniky Kompaníkovej a Barbory Idesovej vyvoláva v čitateľovi zvedavosť a chuť galériu navštíviť, osobne si v nej obzrieť diela v knihe spomenuté. 
Slovenská národná galéria chce v tomto trende pokračovať, postupne si vychovať a vzdelávať už najmenších návštevníkov. Preto sa chystá s Palom Čejkom urobiť ďalší diel logopedickej série s malou Ninou, tentokrát s názvom Nina v galérii (verím, že ste sa teraz potešili).








Kde je Ester N?
Príbeh o tom, čo všetko sa dá stratiť a nájsť 
počas jednej noci v Slovenskej národnej galérii.
Text: Monika Kompaníková
Ilustrácie: Barbora Idesová
počet strán: 79
Slovenská národná galéria, 2019

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem Slovenskej národnej galérii.


Komentáre