Preskočiť na hlavný obsah

Magdalena Takáčová: Vlásky

Táto kniha sa nedá prehliadnuť. Nádherná obálka so záplavou hrdzavo-oranžových vlasov plných maznáčikov, majiteľkou ktorých je dievčatko s veľkými usmievavými očami.


Vlásky sú autorskou knihou, typu picture book, Magdaleny Takáčovej o dievčatku s tak dlhými vláskami až s nimi má len samé problémy. Preto sa jedného dňa rozhodne s trápením skoncovať a ostrihať sa. Myslíte, že tým sa všetko vyrieši? Veru nie...


Kniha zaujme neskutočne rozkošnými ilustráciami. Na každej stránke sa to len hemží chlpatými maznáčikmi a drobnými zvieratkami. Hlavná hrdinka Alica s hrivou ohnivých vlasov upútava pohľad, zasnívate sa aké by to bolo mať také dlhé a husté vlasy až by v nich vedeli nájsť úkryt malí priateľskí chlpáči.


Napriek Alicinmu trápeniu sa budete baviť, bude vás fascinovať napríklad vaňa plná vlasov pri ich umývaní. Precvičíte si aj počty, pretože Alica spotrebuje toľko šampónu, ako keby sa kúpalo jeden, dva, tri, štyri... pätnásť ľadových medveďov! A ten posledný! No na zjedenie strapatý.


Lenže s vlasmi boli čím ďalej, tým väčšie problémy, pri chôdzi sa všade zachytávali, skrátka s nimi Alica už nevedela ďalej žiť. Prišlo rázne rozhodnutie ostrihať sa. Príbeh odrazu naberá inú atmosféru.  


Alica nie je na krátke vlásky zvyknutá s čím prichádzajú opäť problémy. Kým doteraz ju v pohybe brzdili dlhé, naozaj dlhééé vlasy, zrazu môže voľne behať a tak sa stane, že narazí do stromu. Zraní sa. S krátkymi vlasmi príde o svojich maznáčikov, ktorí sa už nezamotávajú do jej vlasov a ona ostane sama. Smutná. 


Uvedomím si, že dieťa moje vedľa mňa nejako stíchlo. Premýšľa. Prežíva Alicino trápenie ako keby bolo jej vlastné. Toto je na deťoch úžasné. Neuvažujú dopredu, prežívajú daný okamih. A pritom sa dá všetko nejako vyriešiť. Nič nie je stratené. 
Všetko dobre dopadne aj s okatou hlavnou hrdinkou tejto knihy. A napriek tomu, že v závere príbehu prší, objaví sa vašim deťom úsmev na tvári, ale psst, ten záver... ten si užite sami.




Vlásky
Text a ilustrácie: Magdalena Takáčová
Fragment, 2017



Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatros Media.


Komentáre

  1. Dočkala som sa Tvojej recenzie, ktorá je úžasná! Lepšia a obšírnejšia ako kniha sama :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. xixi, no čím kratší príbeh, tým ťažšie sa o ňom píše :-D ďakujem :-*

      Odstrániť
    2. Už sa nemôžem kochať knihou, je zabalená a pripravená pod stromček :-) A necítila si z nej taký jemný opar češtiny?

      Odstrániť
    3. Čo ja viem, ani nie. Máš pocit, že je zle urobený preklad? Priznám sa, že som nič nepostrehla, nič čo by mi vadilo, ale možno som málo senzitívna, keďže čítame aj veľa českých :-)

      Odstrániť
    4. Odpoviem po Vianociach :-) Lebo uz ju mam zabalenu. No, po precitani knihy Flandil v skolke, vsetky preklady z cestiny mi nesedia. Ale nie som slovencinarka, tak sa neviem erudovane k tomu vyjadrit. Ide len o taky moj "feeling".

      Odstrániť
    5. Oki, som zvedava a aj ako sa bude tvojej dcerke pacit :-)

      Odstrániť
    6. AHOJ dievky, len tak čistou náhodou nemáte kontakt na autorku Magdalénku??? Chcel by som ju požiadať (...nie o ruku!) o rozhovor ale akosi ju neviem nájsť. Ďakujem a super recenzia!

      Odstrániť
    7. AHOJ dievky, len tak čistou náhodou nemáte kontakt na autorku Magdalénku??? Chcel by som ju požiadať (...nie o ruku!) o rozhovor ale akosi ju neviem nájsť. Ďakujem a super recenzia!

      Odstrániť

Zverejnenie komentára