Preskočiť na hlavný obsah

Štěpánka Sekaninová: Vieš sa správne správať?

Každý rodič túži vychovať zo svojich detí slušných ľudí. Najväčším vzorom sme pre deti my, maminy a tatinovia, no nezaškodí si občas pomôcť aj knihou, najmä keď je pútavo a pekne spracovaná.


A takou etiketa pre malých huncútov - Vieš sa správne správať rozhodne je. Napísala ju Štěpánka Sekaninová, ktorej tento rok vyšla Veľká kniha snehu a ľadu, (tá sa ihneď po vyjdení stala bestsellerom) a ilustroval ju Jakub Cenkl, jeho ilustrácie vám budú povedomé, na konte má napríklad, v minulom roku obľúbené, leporelo Už sa nebojím tmy (to bolo jeho prvotinou). Pozrieť si ho môžete na jeho webovej stránke TU.


Kúzlo knihy Vieš sa správne správať? spočíva v posuvnom systéme, ktorý poznáte z kníh pre najmenšie deti - na boku každej strany je ťahadlo, obsahuje ho dokonca aj obálka (čo je netradičné a zároveň perfektné, Mimi si to náležite užívala). 


Kniha obsahuje témy ako osobná hygiena, cestovanie dopravnými prostriedkami, kamaráti, ulica, stolovanie a čarovné slovíčka. Každej téme je venovaná dvojstrana, pričom na ľavej strane nájdete vždy 5 kvízových otázok, ktoré treba najprv zodpovedať. Po zatiahnutí za ťahadlo sa odhalia správne odpovede.


Na pravej strane sú zas ilustrácie k danej téme s rôznymi situáciami (5-6 situácií ku každej téme). Najprv ich vidíme tak ako by nemali vyzerať, až po zatiahnutí za ťahadlo sa odhalí správne konanie jednotlivých postavičiek.


Napríklad v téme o cestovaní vo verejných dopravných prostriedkoch je ilustráciou vlastne vnútro autobusu - vidíme, že nejakí chlapci sa tlačia pri nastupovaní do dverí, ďalší chlapec zas konzumuje zmrzlinu, jeho kamarát má na chrbte batoh, ktorým prekáža inému cestujúcemu a pod. Po zatiahnutí za ťahadlo sa nám odhalí správne konanie a teda, že pri nastupovaní do vozidla sa postavíme do radu, že v autobuse nič nejeme, radšej pomôžeme kamarátovi a vezmeme si jeho batoh na kolená, aby neprekážal ostatným pri postupovaní do vozidla (fu, som teraz ako z plagátiku dopravného podniku).


Hoci je v knihe iba šesť tém, zabavíte sa ňou naozaj dlho. Mimi kvízové otázky bavili, tešila sa z každej správnej odpovede a keby mohla, ťahala by ťahadlo ešte aj v spánku. 
Napriek tomu, že moja knihomilka vie čo je správne a čo nie, pobavila ma v časti o kamarátoch, ktorá je zameraná na to, že priateľom pomáhame a delíme sa s nimi - na to bola v teste zameraná aj jedna z otázok: 
Cukríky a pochúťky kamarátom rozhodne neponúkaj, ochrániš ich tak pred zubným kazom.
Jej odpoveď: Správne. 
Otázku som teda doplnila, že by ich mala radšej zjesť sama, na čo rozhodne odpovedala: ÁNO! 
Je to malý pažravec, čo vám budem hovoriť...


Jediné, čo by som knihe vytkla je formulovanie kvízových otázok. Veľmi často je v nich použitá negácia a videla som na Mimi, že jej robí problém takúto otázku pochopiť. Vždy som jej ju musela položiť inak, aby vedela odpovedať.


Celkovo si myslím, že kvízové otázky budú vedieť zodpovedať až deti okolo 4-5 rokov.
Pokojne však môžete po knihe siahnuť i keď máte mladšie deti nakoľko ilustrácie sú jednoznačné a ľahko pochopiteľné (a otázky môžete formulovať po svojom). Viem si predstaviť túto knihu listovať už s dvojročnými deculami.








V tejto edícii vyšla ešte kniha Vieš sa správať bezpečne?, ktorá rieši napríklad aj bezpečnosť na internete.




Vieš sa správne správať?
Etiketa pre malých huncútov
Text: Štěpánka Sekaninová
Ilustrácie: Jakub Cenkl
Albatros, 2017


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatros Media. 


Komentáre

  1. super recenzia, Zdeni. páči sa mi tvoj postreh ohľadne použitej negácie. kniha sa mi na základe tvojej recenzie veľmi páči - milujem takéto vynaliezavé riešenia (posuvné prvky napr.).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem, aj ja mam rada interaktivne knihy, clovek si s nimi uzije kopec zabavy :-)

      Odstrániť
    2. joj, to teda hej! mňa niektoré knihy veľmi bavia, ale zatiaľ vedie Tullet, ktorého som vďaka tebe objavila. ...dúfam, že sa neskôr s Dankom nebudem handrkovať, kto sa bude koľko s interaktívnymi knihami hrať. už začína objavovať čaro posuvných prvkov. na Vianoce dostane dve takéto vydarené knihy od Svojtky, tak hádam bude mať radosť.

      Odstrániť
    3. Určite hej, Svojtka má vydarené knihy pre maličkých :-)

      Odstrániť
  2. super vyzera! kuknem aj na tu druhu... ta by sa nam zisla =)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára