Preskočiť na hlavný obsah

Jon Scieszka: Pravdivý príbeh o 3 prasiatkach

Vydavateľstvo Fragment prinieslo na pulty kníhkupectiev vtipnú novinku Pravdivý príbeh o 3 prasiatkach. Príbeh, ktorý autorovi Jonovi Scieszkovi vraj vyrozprával samotný vlk!


A vlk sa vie veru poriadne obhajovať. Tvrdí, že to na neho celé narafičili, že on nič zlé neurobil, len mal tú smolu, že dostal nádchu a minul sa mu cukor. Nemôže predsa za to, že jeho susedia boli zrovna prasiatka, on ich šiel len požiadať o ten cukor, ktorý skutočne potreboval na narodeninovú tortu pre svoju starú mamu. 


Návštevy u susedov mu nádcha poriadne skomplikovala. Vinou kýchania sfúkol domčeky a vy mu veríte, že za to fakt nemohol, veď viete aké boli prasiatka pri stavaní vlastného obydlia lenivé... že skončili vo vlčom bruchu je len poľahčujúca okolnosť. Kto by už nechal jedlo vyjsť navnivoč...


Skrátka, pri čítaní tejto paródie na rozprávku O troch prasiatkach sa budete od prvého až po posledné písmenko smiať. Verili by ste tomu, že prvýkrát táto kniha vyšla v roku 1989? Už skoro 30 rokov baví deti aj dospelých.


Knihu Pravdivý príbeh o 3 prasiatkach odporúčam na predčítanie pre menšie deti, ktoré poznajú klasickú rozprávku O troch prasiatkach i na prvé samostatné čítanie pre školákov. Príbeh sa číta doslova sám, má spád, vtip, textu je motivujúco málo, písmo dobre čitateľné.


Jon Scieszka je americký spisovateľ, pedagóg a propagátor čítania vo svojej krajine. Pomocou vtipných príbehov sa snaží prilákať deti k čítaniu. Založil program na podporu čítania chlapcov, aby sa z nich stali lepší študenti, vo svojich rozprávkach preto dáva priestor mužským postavám (zišlo by sa i u nás, veď si len spomeňte na všetky tie Terky, Zuzanky a Barborky). Zároveň zvyšuje povedomie o dôležitosti detskej literatúry pri emocionálnom a intelektuálnom vývoji každého dieťaťa. Snaží sa o to, aby v deťoch vypestoval celoživotnú lásku ku knihám. Spolu s ilustrátorom Lane Smithom vytvoril niekoľko detských kníh, získali za svoju tvorbu množstvo ocenení a ich knihy sa stali bestsellermi.



Pravdivý príbeh o 3 prasiatkach
Text: Jon Scieszka
Ilustrácie: Lane Smith
Fragment, 2017




Komentáre

  1. Určite sa na túto knižku pozriem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. U nás doma sa fičí na všetkých rozprávkach, kde vystupuje vlk. Dokonca som už musela nejaké príbehy aj vymyslieť, tie rozprávam na dobrú noc. Vlk je v nich dobrák, lebo malé decko sa nedá ofintiť. Keď totiž Hanka videla vlka v ZOO, tak sa čudovala, ako mohol zožrať Červenú čiapočku.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vnímavú dcérku máš :-) Aj moja vlkov môže, koniec koncov na blogu mám niekoľko kníh s vlkom v hlavnej úlohe :-D

      Odstrániť

Zverejnenie komentára