Preskočiť na hlavný obsah

Dušan Dušek: Babka na rebríku

Verili by ste tomu, že od prvého vydania detskej knihy Babka na rebríku, autorom ktorej je slovenský básnik, prozaik, scenárista a spisovateľ Dušan Dušek, ubehlo už 31 rokov? Vtedy ju ilustroval Peter Kľúčik a vyšla vo vydavateľstve Mladé letá, bolo to v roku 1986. Naše vydanie je z roku 2009 s ilustráciami Kataríny Ilkovičovej. Reedícii vďačíme vydavateľstvu Slovart a keďže záujem o túto knihu ani rokmi neutíchol, bola začiatkom tohto roka urobená dotlač. Čím si Babka na rebríku získala toľko detských čitateľov?


Autor Dušan Dušek (1946) je z generácie slovenských spisovateľov, ktorí píšu príbehy a rozprávky s plným pochopením detského sveta. V dnešnej dobe, keď na nás z každej strany útočí akcia, záplava farieb a vnemov, pôsobia knihy našich klasických autorov ako balzam na dušu.


A okrem toho je Babka na rebríku veľmi svieže dielko, humorné, dobre a ľahko sa číta aj predčíta. Ideálna je pre prváčikov na prvé samostatné čítanie nakoľko autor niektoré slová opakuje v príbehu viackrát vďaka čomu sa im v hlávkach lepšie zafixujú, lebo verte, naučiť sa čítať je veľká a nie veru ľahká vec! 


Zo samotného textu cítiť, že Dušan Dušek je tiež básnik, slová plynú jedno za druhým až sa priam rýmujú, autor tiež využíva expresívne výrazy, najmä zdrobneniny. Nie sú to však žiadne podliezavé zdrobneniny, k akým sa uchyľujú mnohí súčasní supermarketoví autori, práve naopak, ešte viac umocňujú príbeh a spolu s gradáciou deja, ktorú Dušan Dušek využíva hojne, vedú k humorným vyústeniam.

Babka mala vnuka Ferička, tatko Ignác a mamička Katarína mali syna Františka a ich dcéra Lojzka mala päťročného brata Fera, ale niekedy aj Feriska, podľa toho, či ju poslúchal, alebo neposlúchal: keď poslúchal, bol len Fero, keď od neho niečo chcela, bol aj Ferko, ale keď ju zlostil, bol vždy Ferisko.


Dej sa odohráva v babkinom domčeku, na dvore a v jej záhrade. Okrem babky sa v príbehoch stretneme s jej synom Ignácom, nevestou Katarínkou, vnučkou Lojzkou a vnukom Feričkom, ktorého veľké uši sú na pozadí každého príbehu v knihe. 


Babka a Ferko sú ústrednými postavami knihy, majú spolu krásny vzťah (pri čítaní si chcete-nechcete zaspomínate na vlastné detstvo), Ferko dokonca spí v babkinej izbe. Babku trápia jeho ušiská, chce s nimi niečo urobiť, no nakoniec nie je nikdy čas. Raz treba upiecť tortu, inokedy opraviť kukučkové hodiny, či zmajstrovať šarkana. Až jedného dňa... alebo viete, čo? To si už prečítajte s deťmi sami.



Ak chcete bližšie spoznať básnika, scenáristu a spisovateľa Dušana Dušeka, odporúčam prečítať si tento rozhovor s ním TU.

Babka na rebríku
Text: Dušan Dušek
Ilustrácie: Katarína Ilkovičová
Slovart, 2009


Komentáre