Preskočiť na hlavný obsah

Tajomstvá nočnej oblohy

Leto je čas kedy Mimi zvykneme potešiť a párkrát cez prázdniny jej dovolíme byť dlhšie hore. Postavíme na záhrade stan, počkáme kým sa zotmie, vezmeme nejakú dobrotu, baterku, plastové miniatúry zvierat a kartičky Malý Hvězdář

Prečo plastové miniatúrky zvierat? Lebo pomocou baterky s nimi vytvárame tieňové divadlo na stene domu. Je to naša rodinná zábavka, ktorú kedysi vymyslel manžel, aby Mimi zabavil počas jedného dlhého zimného večera. Nuž a stala sa z toho tak obľúbená činnosť, že sme jej našli uplatnenie aj v lete.

Po tieňovom divadielku zvykneme pozorovať nočnú oblohu. Pri hľadaní súhvezdí nám pomáhajú kartičky Malý hvězdář. Akurát mi pri nich chýba pár slov k jednotlivým súhvezdiam. 


Takže si na pomoc treba vziať knižku. Napríklad Tajomstvá nočnej oblohy, ktorá nedávno vyšla. Napísal ju Stuart Atkinson, človek, ktorý už takmer tridsať rokov píše a rediguje knihy o astronómii a vesmíre. V knižke rozdelil súhvezdia podľa ročných období kedy ich je možné na oblohe vidieť. S Mimi je to naša najobľúbenejšia časť.


Kniha Tajomstvá nočnej oblohy je naozaj skvelá pre každého malého hvezdára. Okrem súhvezdí v nej nájdete informácie o Mesiaci, planétach, polárnej žiari, družiciach a hmlistých chumáčikoch.
V knihe nájdete aj pár rád k vlastnému pozorovaniu hviezd.


Ilustrátor Brendan Kearney do knižky nakreslil rozkošnú mačku Felicity - sprievodkyňu, ktorú nájdete takmer na každej strane v rôznych polohách. Je to milý detail.


Ak chcete s deťmi začať s pozorovaním hviezd, táto kniha sa vám bude páčiť. 
S Mimi odporúčame!










Tajomstvá nočnej oblohy
Text: Stuart Atkinson
Ilustrácie:  Brendan Kearney
Preklad: Mária Galádová
Počet strán: 64
Ikar - Stonožka, 2019

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar - Stonožka.

Komentáre