Preskočiť na hlavný obsah

O čokoláde

Na týždeň O čokoláde v Prečítanom lete sme sa s Mimi nesmierne tešili, preto sme na túto tému začali čítať o čosi skôr. 
A toto je náš výber:



Charlie a továreň na čokoládu

Týždeň O čokoláde si neviem predstaviť bez klasiky od Roalda Dahla - Charlie a továreň na čokoládu. Knižka sa objavila aj medzi oficiálnymi odporúčaniami Prečítaného leta. 


V poslednom období si Mimi celkom na Dahlovi ulietava. Dahl píše fantasticky, od jeho kníh sa nevie odtrhúť nielen Mimi, ale aj ja. 


Hrdinovia jeho kníh sú obyčajní ľudia, ktorí by mohli pokojne žiť medzi nami. Avšak vždy im vymyslí nejednoduchý osud. Dahl sa nebojí v príbehoch pre deti ukázať chudobu, starobu a umieranie, rodičov, ktorí svoje deti neľúbia, ľudí, ktorí deťom ubližujú. 


Vo svojich knihách vytvára postavy, ktoré sú lakomé, pažravé, zlomyseľné, škodoradostné, no aj láskavé a dobré, statočné a zásadové, postavy s čistými dušami a srdcami, ktorým musíte držať palce. Ako v každej správnej rozprávke, aj v dahlových knihách dobro víťazí nad zlom.


Príbehy sú často s nádychom hororových scén, no deti sa ich neboja. 
Naopak, užívajú si ich spolu so spisovateľom.
Skrátka, Dahl sa vie pohrať s emóciami aj fantáziou svojho čitateľa. Nie je tomu inak ani v knihe Charlie a továreň na čokoládu. 


Keďže príbeh je všeobecne známy, nebudem  písať o čom je. Nižšie len pár radostí z nášho spoločného čítania.

S Mimi sme si obľúbili Charlieho, jeho dedka aj pána Willyho Wonka. Veľmi sme sa radovali keď Charlie získal zlatú kartičku na vstup do Wonkovej továrne. Veď chudák Charlie ochutnal čokoládu len na narodeniny! Priam nepredstaviteľné pre Mimi. Ako to len mohol vydržať? 
Zabávali sme sa na tom ako v továrni odpadávali Charlieho protivní protivníci. A keď Charlie vyhral, Mimi bola už úplne v koncoch od toho akú chuť mala na čokoládu.

Chystáme sa aj na pokračovanie - Charlie a veľký sklený výťah. Už teraz sa tešíme na ďalšie dobrodružstvá, ktoré sa dajú zažiť iba s najúžasnejším vynálezcom čokolády, pánom Willy Wonkom!


Charlie a továreň na čokoládu
Text: Roald Dahl
Ilustrácie: Quentin Blake
Počet strán: 182
Enigma, 2014


Veľké čokoládové sprisahanie

Po Charliem sme s Mimi siahli po knihe Veľké čokoládové sprisahanie, ktorú napísal Chris Callaghan. Zaujala ma najmä tým, že v anotácii bola kniha prirovnávaná k dahlovkám.


Nuž, bolo to pomerne odvážne tvrdenie. Príbeh je síce pekný, no nemá taký spád ako Charlie. A možno práve to spôsobilo, že sme knihu po 60 stranách vzdali. Mimi však povedala, že ju chce čítať neskôr. Myslím, že ju odložím na čas kedy bude mať 9-10 rokov a prečíta si ju sama.


Kniha Veľké čokoládové sprisahanie je o tragédií nepredstaviteľných rozmerov - o šesť dní nezostane na svete ani kúsok čokolády! Hlavná hrdinka Želinka miluje čokoládu a po tom, čo sa zoznámi s nepríjemným majiteľom obchodíku s čokoládou Garim, rozhodne sa celej čokopokalypse prísť na koreň.






Veľké čokoládové sprisahanie
Kto zjedol všetku čokoládu?
Text: Chris Callaghan
Ilustrácie: Lalalimola
Počet strán: 248
Fragment, 2017

Detektívna kancelária LASSEMAJA: Čokoládová záhada

Kniha Čokoládová záhada je dvanástym dielom série Detektívna kancelária LASSEMAJA. Mimi si ju všimla v kníhkupectve. Chcela si ju prečítať napriek tomu, že je to zatiaľ posledný diel série a tie predchádzajúce sme ešte nečítali.. 


Lasse a Maja sú spolu s ďalšími obyvateľmi mestečka Lotorkovo pozvaní na veľkú čokoládovú ochutnávačku do pompézneho zámku grófa Erika von Farsena. Gróf hosťom predloží neodolateľný obchod, no naši malí detektívi odhalia, že tu niečo nesedí.


Mimi sa príbeh veľmi páčil, avšak po dočítaní zahlásila - škoda, že bol taký krátky. Naozaj, i ja som mala pocit, že ledva sme knihu začali čítať, boli sme na konci. 
Jedným dychom však dodávam, že pre samostatných čitateľov, ktorí ešte nečítajú dlho sami, je táto séria ako stvorená. Veľké písmenká, širšie riadkovanie, pomer text/ilustrácie a jednoduchá, ale pútavá dejová línia sú zárukou, že deti si ju s radosťou prečítajú. 





Detektívna kancelária LASSEMAJA
Čokoládová záhada
Text: Martin Widmark
Ilustrácie: Helena Willis
Počet strán: 102
Verbarium, 2019


Totálne ohromujúca čokoláda

Posledným naším tipom je opäť kniha, ktorú nájdete aj v oficiálnych odporúčaniach Prečítaného leta. Zaujala ma, vystihla som akciovú cenu 4 EUR a síce som tušila, že pre Mimi ešte nebude, neváhala som. Však kniha sa nepokazí.


Totálne ohromujúca čokoláda od Alana Macdonalda prevedie čitateľov celou históriou vzniku čokolády. Ak to znie nudne, tak vás musím ubezpečiť, že informácie sú podané pútavo s kopou pikošiek zo sveta čokolády, ktoré inde nenájdete. Autor využíva i komiksové bubliny, rôzne typy písma, čím text rozdelil a umožnil detskému čitateľovi oddýchnuť si. 


Je to zábavné čítanie. Mimi je samozrejme na nejaké súvislé predčítanie ešte malá, je v nej na jej vek priveľa faktov, no i tak sme si z nej tu a tam niečo prečítali. Obálka je na zjedenie.
Odporúčam pre deti od 9 - 10 rokov.







Totálne ohromujúca čokoláda
Text: Alan Macdonald
Ilustrácie: Clive Goddard
Počet strán:
Slovart, 2013


Ďakujem, že ste sa článkom prehrýzli až sem. Dúfam, že vás niektorý tip zaujal. Do týždňa O čokoláde vám želám, aby ste siahli len po skvelých knihách, ktoré vám osladia 


Komentáre