Preskočiť na hlavný obsah

Na vrchol kopca

Knihy Marianne Dubuc majú v sebe neopísateľné čaro a atmosféru. Nepotrebuje veľa slov, aby vyslovila to dôležité. Prostredníctvom nežných ilustrácií dokáže vypovedať silný príbeh, ktorý vie osloviť čitateľov každého veku. Kým pre deti budú jej príbehy milým dobrodružstvom, dospelý bude dojatý a na príbeh tak skoro nezabudne. 
A to je vlastne majstrovstvo Marianne Dubuc. 


Na vrchol kopca je kniha o priateľstve, o prekonaní samého seba, o radosti z maličkostí, o vnímaní krásy prírody a sveta, ktorý nás obklopuje, ale aj o strate a smútku.


Pani Jazvecová každú nedeľu putuje na vrchol kopca, na úpätí ktorého býva. Miluje všetky živé tvory, pomáha im v núdzi, vie čím ich poteší. V jednu nedeľu stretne kocúrika Lea. Pozve ho na spoločnú prechádzku, no malý Leo si neverí, že zvládne vyjsť tak veľký kopec. Nakoniec sa však odhodlá a odvtedy na kopec každú nedeľu putujú spolu. Pani Jazvecová učí Lea vnímať a poznať lesné tvory, učí ho pomáhať, ale aj radovať sa z maličkostí ako je zaspievať si veselú pesničku. Pani Jazvecová je však stará a tak jedného dňa začne Leo putovať na kopec sám. 


Príbeh je láskavý, pretkaný jemným humorom pani Jazvecovej. Jej odchod je smutný, no napriek tomu je záver knihy radostný. Leo dozrie a je pripravený nájsť si nového priateľa.


Marianne Dubuc v knihe Na vrchol kopca vyjadrila krásu vzťahu medzi vnúčatami a starými rodičmi. Napriek tomu, že kniha nemá veľa slov, nedá sa prelistovať rýchlo. Po dočítaní vám ostane na duši pekne.











Na vrchol kopca
Text a ilustrácie: Marianne Dubuc
Preklad: Lucia Hlubeňová
Počet strán: 72
Ikar - Stonožka, 2019


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar - Stonožka.



Komentáre