Preskočiť na hlavný obsah

Biblické príbehy pre neveriace deti

Biblia je najstaršia, najrozšírenejšia a najvydávanejšia kniha všetkých čias. Znalosť Biblie patrí k všeobecnému vzdelaniu, vychádza z nej naša kultúra. Aj preto som dlho hľadala verziu, ktorá by na udalosti v Biblii nazerala z pohľadu histórie a bola detskému čitateľovi podaná zrozumiteľným jazykom.


Nedávno vyšla kniha Biblické príbehy pre neveriace deti, napísal ju český spisovateľ a zakladateľ vydavateľstva Práh Martin Vopěnka. Samozrejme som bola zvedavá ako sa autorovi podarilo túto tému uchopiť.


Podarilo sa mu to skvelo. Kniha je napísaná jasne a ľudsky. Štýl Martina Vopěnku sa dobre číta, je pútavý a miestami vtipný. Podnecuje čitateľa k samostatnému mysleniu, necháva otvorené otázky, prepája historické udalosti s biblickými a vedeckými poznatkami.  
A pri nevysvetliteľných javoch sa nebojí spomenúť, že niektorí ľudia veria, že ich spôsobili mimozemšťania. 


Knihu dopĺňajú ilustrácie Jiřího Votrubu. Jeho charakteristický štýl, humor ukrytý v obrázkoch tejto knihe sedí. 
S Mimi sme si jeho prácu obľúbili v knihe Rozprávky o písmenkách, no určite budete poznať aj iné, ktoré ilustroval, napríklad Opera nás baví, Můj atlas Česka, Malý pražský chodec a i.


O preklad sa postarala spisovateľka Zuzana Štelbaská. Keďže sa v knihe Martin Vopěnka často odvolával na české historické udalosti, požiadala ho, či ich môže zameniť za slovenské. Odbornú pomoc jej pri tom poskytol historik Mgr. Jakub Drábik, Ph.D. 
Výsledkom je výnimočná kniha, ktorú odporúčam čitateľom od 10 rokov. 
Verím však, že osloví nejedného rodiča.









Biblické príbehy pre neveriace deti
Text: Martin Vopěnka
Ilustrácie: Jiří Votruba
Preklad: Zuzana Štelbaská
Počet strán: 192
Ikar - Stonožka, 2018

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar - Stonožka.

Komentáre

Zverejnenie komentára