Preskočiť na hlavný obsah

Where Children Sleep

Where Children Sleep fotografa Jamesa Mollisona je jednou z kníh, ktorú si Mimi nájde pod stromčekom a zároveň jej kúpou som si splnila svoju túžbu.


James Mollison zachytil vo svojich fotografiách intímny priestor detí z rôznych kútov sveta. Fotky detských izieb doplnil portrétmi ich malých majiteľov a krátkymi, emotívnymi príbehmi týchto detí, ich vek aj krajinu, z ktorej pochádzajú.


Samotný autor sa v predslove knihy vyjadril, že cieľom knihy nie je moralizovať, každopádne výsledok jeho práce je silný a človek musí premýšľať nad životnými podmienkami, rozdielmi a právami detí. 


Kým niektoré majú krásne detské izby plné hračiek, iné majú len akýsi kút v miestnosti, o ktorú sa delia s ďalšími členmi rodiny. Zimomriavky však vyvolávajú aj fotky detí z bohatých rodín. Izba plná trofejí zo súťaží vyvoláva otázku, či sú tieto deti skutočne šťastné alebo len plnia ambície rodičov.


Napriek tomu, že v dospelých kniha vyvolá zrejme smútok a možno i hnev nad nespravodlivosťou sveta, myslím si, že u detí má táto kniha úspech najmä preto, že sú fascinované tým ako žijú iné deti. Veď deti sa rady pozerajú na iné deti. Verím, že aj Mimi zaujme rôznorodosť vzhľadu, životov a snov detí, ktoré James Mollison zachytil na svojich fotografiách a že ich prezeranie povedie k zaujímavým rozhovorom s mojou malou knihomilkou.









Where Children Sleep
Fotografie a text: James Mollison
Počet strán: 120
Chris Boot, 2010


Komentáre

  1. Túto knižku sem chodím opakovane obzerať, vyhľadala som si web jej autora a ma tam dosť foto z nej, (aj iné podobné porovnávacie knihy) ...ale aj tak ju túžim mať :) Nádherný kúsok. O to viac, že deti sa v určitom veku porovnávajú a začnú vytrieďovať podľa toho, kto čo má. Z tohoto pohľadu mi hodiny etickej výchovy, čo majú v škole (napr. naša tretiačka) prídu premárneným časom. Tak krásne by sa dalo s touto knižkou pracovať, s deťmi debatovať, pomôcť im objaviť vďaku, za to ako sa majú, pomôcť im pochopiť, že nepotrebujú viac :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pekne si to napísala, som rovnakého názoru. Dokonca viem o jednej pani učiteľke, ktorá so škôlkarmi s touto knihou pracuje :-)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára